Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Controle district de Markiezaten

okt 11, 2021

Bergen op Zoom, Tholen, Rucphen, Roosendaal – Op donderdag 7 oktober hebben politie, Belastingdienst, verschillende gemeenten, OM en de Marechaussee een integrale controle gehouden in het politiedistrict De Markiezaten.

Anonimiteit

De controle was vooral bedoeld om criminelen uit de anonimiteit te halen en om informatie in te winnen. Daarnaast zijn drugs gevonden, telefoons in beslag genomen en inde de Belastingdienst en gemeenten boetes en nam een auto in beslag. Drie personen zijn aangehouden.

Verschillende overheidsdiensten sloegen de handen in een om in Roosendaal, Rucphen, Tholen en Bergen op Zoom controles te houden. Er werd met ANPR-auto’s rondgereden die kentekens herkennen en interessante voertuigen werden staande gehouden. Daarbij werden in totaal 125 voertuigen aan de kant gezet en gecontroleerd.

Resultaten Rucphen en Roosendaal

Agenten hebben vier mobiele telefoons van een bestuurder van een buitenlandse huurauto in beslag genomen voor nader onderzoek.  Nadat een bestuurder weigert te stoppen hebben agenten een achtervolging ingezet. In Rucphen probeert een bestuurder aan de controle te ontkomen en zetten agenten een achtervolging in. Op de Amarildijk in Roosendaal rijden ze tegen een bestelauto aan en gaan bestuurder en inzittende er vandoor. Beide inzittenden weten te ontkomen echter is hun identiteit bekend. In het achtergelaten voertuig wordt later amfetaminepasta en wiet aangetroffen.

Resultaten Tholen en Bergen op Zoom

Op Tholen is een trouwstoet met 23 voertuigen wegens asociaal rijgedrag aan de kant gezet en zijn alle inzittenden gecontroleerd. Agenten van het FIT (flexibel interventie team) van de Landelijke Eenheid vonden in een auto 500 gram hennep. Een 22-jarige en 24-jarige man uit België zijn hiervoor aangehouden. In de auto van een 55-jarige man uit Bergen op Zoom was een verborgen ruimte met daarin vijf kilogram hennep verstopt. De man is ingesloten voor verhoor. In Bergen op Zoom gaf een automobilist geen gehoor aan het verzoek de controlestraat in te rijden. Hierop zijn agenten achter deze auto aangereden. De auto is op de Noordsingel tegen een gevel aangereden waarbij aanzienlijke schade is ontstaan. In het voertuig zijn een mes en een zaklamp taser aangetroffen. De 18-jarige  bestuurder is aangehouden.

Informatie verzameld

Tijdens de controle is er veel informatie ingewonnen en werd er gekeken naar mogelijk crimineel verkregen vermogen.

Onverklaarbaar vermogen

Grote auto’s, dure kleding en een opzichtige levensstijl, onduidelijk is waar het vermogen vandaan komt. Mogelijk is het afkomstig uit criminele activiteiten, dan is iemand al gauw verdacht van witwassen. Daarom controleerde de politie op dit onverklaarbaar vermogen.

Geldelijk gewin

Het afpakken van met strafbare feiten verkregen vermogen is een belangrijk onderdeel in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit. Veel delicten zijn gericht op geldelijk gewin. Geld is de drijfveer, het motief en de opbrengst van nagenoeg alle criminaliteit. Door vermogen af te pakken wordt duidelijk dat misdaad niet loont. Bovendien voorkomt het dat criminele winsten worden geherinvesteerd. Daarom werken onder meer de politie, gemeenten, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie tijdens deze controles samen. Partners maken zich samen sterk om onzichtbare georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Door informatie op te halen en te delen in een integrale aanpak, zowel via de strafrechtelijke, fiscale en bestuurlijke weg.

Bron: politie.nl