Dark web nog steeds zeer actief

AMSTERDAM – In sommige opzichten zouden we blij moeten zijn met de mogelijkheid om websites binnen het dark web volstrekt anoniem te kunnen bezoeken. Denk daarbij aan het opvragen van informatie over abortus, of hoe je kindermishandeling kunt melden of hoe je in contact kunt komen met politieke medestanders in een land waar daarop een flinke straf staat.

Maar toch heeft het ‘dark web’ een bijzonder slechte naam en dat is niet zonder reden. Deze donkere kant van het net is een bijna vrijplaats voor lieden die zich met lugubere zaken en oplichting bezighouden. Het gebruik van het dark web is niet strafbaar, tenzij je via het netwerk illegale goederen verkrijgt of gebruik maakt maakt van illegale diensten. Maar dat is natuurlijk op het reguliere internet al niet anders.

AlphaBay is de meest bekende marktplaats voor goederen. Denk daarbij aan valse paspoorten, levenslang gratis Netflix accounts, machinegeweren met munitie en heroïne. De verkopers geven elkaar een rating om zo enigszins iets van vertrouwen op te bouwen bij de afnemers. Een enkele keer worden er wat handelaren gepakt, maar dat gebeurt niet zo vaak. De volumes die worden verhandeld vertegenwoordigen gigantische bedragen en er wordt veelal met de bijna ontraceerbare bitcoins afgerekend.

Zelf eens een kijkje nemen? We schrijven geen complete manual, maar je avontuur begint met het downloaden van een browser waarmee je de donkere kant van internet kunt bezoeken. Iets dat met je huidige browser niet kan. Have fun!

https://www.torproject.org/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *