Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

De ellende van Sky ECC lekt nog steeds na

feb 17, 2022

De politie heeft maandag 14 februari een 43-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van en de productie van synthetische drugs. De recherche kwam de man op het spoor door een CAT-onderzoek (Crime Analyse Team onderzoek) uit Gelderland-Zuid.

Cryptotelefoons

Het onderzoek is voortgekomen uit informatie dat is verkregen uit het onderscheppen van communicatie via cryptotelefoons, ook bekend als het SKY-onderzoek. Bij dit eerste CAT-onderzoek in Gelderland-Zuid werd er onderzoek gedaan naar deze onderschepte communicatie en de gebruikers van het platform. Hierbij werd onderzocht of er sprake was van strafbare feiten.

Miljoenen berichten

Begin vorig jaar slaagden opsporingsdiensten bij het SKY-onderzoek erin om toegang te verkrijgen tot miljoenen berichten van gebruikers van het platform Sky ECC en versleutelde berichten van criminele organisaties ‘live’ konden meelezen.

Server

De server van Sky ECC werd vorig jaar maart offline gehaald en in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten. Berichten op de server zijn vervolgens bij het CAT-onderzoek onderzocht en dit leidde naar de, inmiddels aangehouden, man.

Encryptie niet gehackt

Het is dus niet het systeem waarbij twee encrypted telefoons communiceren. Dat is zo veilig dat het waarschijnlijk nooit gekraakt gaat worden. Het communiceren met twee cryptotelefoons is veilig als het P2P gebeurt.