Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

De klucht van de Assense wietzaak

jan 16, 2019
WietWiet (geen hennep!)

De Nederlandse justitie blundert wat af. Maar wat we vandaag weer lazen in een artikel op de website van het Dagblad van het Noorden, dat spant de kroon.

Er werden op 4 maart 2014 tien mensen aangehouden. De verdenkingen op de tien waren geen kattenpis: jarenlange grootschalige handel in wiet vanuit Assen, wapenbezit en witwassen. Daarnaast nog een verdenking die het altijd lekker doet omdat de straffen erop pittig zijn: het vormen van een criminele organisatie. Kopstukken waren het in de wiethandel van het Noorden.

Vijf jaar tot aan rechtszaak

Het duurde uiteindelijk VIJF jaar voordat er woensdag slechts vijf verdachten voor het hekje moesten verschijnen.
De hoofdverdachte Mehmet K. (55) uit Assen staat terecht voor het verkopen van 74 kilo wiet in Nederland en de export van 27 kilo naar Duitsland (iets dat de overheid ook doet trouwens). Even voor de duiding: samen met zijn broer en nog zeven andere Turken werden ze verdacht van wiethandel gedurende vijf jaar waarmee ze een ton per maand verdienden.

OM op de vingers getikt

In 2016 zou de zaak inhoudelijk behandeld worden, maar de rechtbank tikte het OM op de vingers: de dagvaardingen tegen de tien mannen die destijds voor de rechter moesten verschijnen, waren veel te vaag. Zo was volgens de rechtbank niet duidelijk tegen welke concrete verdenkingen ze zich moesten verdedigen. De dagvaardingen werden ongeldig verklaard. Het opnieuw samenstellen van goede exemplaren kostte het OM bijzonder veel tijd omdat de torenhoge dossiers opnieuw moesten worden doorgeworsteld.

Zaken gesponeerd

In 2018 werden de zaken tegen de eerste vier verdachten geseponeerd en een vijfde kreeg vier maanden cel vanwege het bezit van een wapen. In de wietzaak zijn nog maar vier verdachten uit Assen en een man uit Lelystad over. Ze worden niet meer verdacht van jarenlange handel, maar alleen van enkele deals eind 2013 en begin 2014.

Lees verder en val niet van je stoel

Het witwasonderzoek en het onderzoek naar de criminele organisatie is overgedragen aan Turkije, waar de criminelen volgens het OM hun winst naartoe sluisden. ,,Hoe het daarmee staat, weten we niet. We werken niet meer samen met de Turkse autoriteiten.” Je kunt dus je zwarte geld met een gerust hart in Turkije investeren mensen. Serieus.
Volgens de advocaat van de hoofdverdachte hebben alle leveringen onder uitlokking plaatsgevonden aan undercoveragenten van justitie waardoor deze aanklacht mogelijk ook op niet uitdraait.

Goed bezig daar, bij het OM. Hebben ze al om meer geld gevraagd deze maand? Wij durven niet uit te rekenen wat al deze blunders bij elkaar gekost hebben.