Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

De lachgas betutteling groeit

mei 2, 2018
slagroompatronen

Alles wat leuk is in dit land lijkt prooi te zijn of worden van de grote “verbied fabriek” in Den Haag. Nu zijn de slagroompatronen weer aan de beurt.

Leveranciers van lachgas patronen (slagroompatronen) willen meewerken om de verkoop van het roesmiddel aan minderjarigen aan banden te leggen. Volgens minister Bruins (Medische Zorg) en staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) tonen ze ’duidelijke bereidheid’.

Uiteraard zullen er maatregelen of afspraken volgen, maar hoe dit online gerealiseerd zou moeten worden blijft weer eens een grijs gebied. Daarnaast zijn er zelfs webwinkels die lachgas in cilinders van 20 Kg verkopen; goed voor zo’n 400 ballonnen.

Waarom er toch zo gestreden wordt tegen N2O is onbekend, want de enige echte schade die af en toe optreedt is letsel van mensen die hun nek breken over de achteloos achtergelaten patronen op straat door de handjeugd.

In Nederland zijn het aantal meldingen van acute gezondheidsincidenten na lachgas gebruik zeer beperkt. In de praktijk gaat het bijna altijd om mengintoxicaties. Dan kun je denken aan mensen die lachgas combineren met grote hoeveelheden alcohol, GHB of andere downers die het verdovende effect van lachgas versterken.

Er zijn vooral in het buitenland berichtgevingen geweest over verstikkingen met (lach)gas door extreem roekeloos gebruik. Een voorbeeld is het gebruik van een gas met een plastic zak over het hoofd waardoor zuurstoftekort uiteindelijk het gevolg was. Andere incidenten hadden meestal te maken met gebruik met een professionele gascylinder en masker maarbij het mengsel heftig, langdurig en zonder zuurstof werd genomen. Bij gebruik van lachgas via ballonnen is zuurstoftekort niet te verwachten, omdat men de ballon los zou laten waardoor er niet voor lange tijd een tekort aan zuurstof kan ontstaan.