Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

De Wouten Weten Alles van je

jul 25, 2022

Als ze een dealer oppakken dan sturen ze sms bommen naar je mobiel, maar als je verhuist, trouwt of een kindje krijgt dan staat dat ook in de systemen van de blauwe petten opgeslagen. Dat mag niet, het hoeft niet en het is ook zeer disputabel. .

9 miljoen

Toch staan er volautomatischs veranderende leefomstandigheden van 9 miljoen Nederlanders in de Commodore 64 van de veldwachters, zo ontdekte dagblad Trouw. Dat Wouten bepaalde informatie nodig hebben om hun werk te kunnen doen is vanzelfsprekend. Daarom hebben zij toegang tot de Basisregistratie Personen om de nodige informatie op te vragen. Maar in de praktijk wordt de politie op de hoogte gebracht als je verhuist. Ook wanneer je op dat moment geen betrokkenheid hebt bij een lopende zaak. Zo doen maar wat, al zegt de wet dat het niet mag (daarover later meer).

Automatische verwerking

Om de persoonsgegevens up-to-date te hebben, krijgt de de politie veranderingen in de gegevens automatisch door. Iedereen in het systeem krijgt een zogenaamde ‘afnemersindicatie’. Deze wordt nooit meer verwijderd. Zelfs niet na het overlijden. Zo werkte de Polizei ook in Oost Duitsland.

Handen in onschuld

De korpsleiding stelt tegenover Trouw dat er helemaal niets mis is met de gang van zaken en wast haar handen in onschuld. “Zonder actuele persoonsgegevens kan de politie haar werk niet doen. Voor het gebruik en actueel houden van die gegevens hebben we een juridische grondslag. We hebben zelf de conclusie getrokken dat we met minder gegevens toe kunnen, en daar werken we aan.”

wij voelen in onze onderbuik dat deze Stasi praktijken nog wel eens een staartje zouden kunnen krijgen.