Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

DEA tipt douane over 700 kilo wit

sep 23, 2022

Naar aanleiding van een tip van de Drug Enforcement Administration (DEA) heeft de Douane gisteravond een partij van 700 kilo cocaïne kunnen onderscheppen. De straatwaarde van de partij is ruim 52 miljoen euro waard.

HARC team startte onderzoek

De DEA heeft de Nederlandse opsporingsdiensten geïnformeerd op een mogelijke partij verdovende middelen. Waarna het HARC-team een opsporingsonderzoek is gestart wat gisteravond heeft geleid tot het onderscheppen van deze partij drugs. De cocaïne zat verstopt in een container geladen met bananenpuree uit Costa Rica en was bestemd voor een bedrijf in Nederland.

Samenwerkingbelang

In de strijd tegen drugssmokkel is internationale samenwerking van enorm belang. Het onderscheppen van deze partij is een mooi voorbeeld hoe het HARC-team ook samen met buitenlandse opsporingsdiensten successen behaalt.  Dat is een mooie opsteker voor iedereen die beseft dat dit soort grappen vele miljoenen kosten en niets opleveren.

Een hele club aan het werk

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, heeft de zaak verder in onderzoek. Het bedrijf in Nederland heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Afbeelding: Openbaar Ministerie