Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Dongen wordt strenger op drugs

jan 18, 2017

DONGEN – De gemeente Dongen gaat vanaf 26 januari strenger optreden tegen drugshandel of -productie. Het zogenaamde Damoclesbeleid wordt aangescherpt. Dat heeft burgemeester Marina Starmans-Gelijns van het Brabantse dorp besloten.
De gemeente past sinds 6 november 2013 het Damoclesbeleid toe wanneer er in een woning of bedrijfspand een handelshoeveelheid drugs wordt aangetroffen. Vanaf eind januari gaat Dongen strenger optreden, het beleid wordt op verschillende punten gewijzigd. De aanpak van georganiseerde criminaliteit is één van de regionale prioriteiten volgens het beleidsplan van het OM, politie en de gemeenten.

Een van de belangrijkste wijzigingen is dat de gemeente een woning meteen voor drie maanden sluit wanneer er voor het eerst een wietkwekerij wordt aangetroffen. Voorheen kreeg de eigenaar nog een waarschuwing, maar vanaf 26 januari niet meer.

Daarnaast gaat de verjaringstermijn omhoog: van drie naar vijf jaar. Bij herhaaldelijk aantreffen van een handelshoeveelheid drugs kan de gemeente overgaan tot het intrekken van een horecavergunning.

Ook zal het zwaarder wegen als er al eerder drugs in een pand werd aangetroffen. Het type drugs (harddrugs of softdrugs) speelt hierbij geen rol. Wanneer er binnen de verjaringstermijn harddrugs wordt aangetroffen, bijvoorbeeld, nadat er in het verleden softdrugs is gevonden, dan wordt de nieuwe zaak behandeld als een tweede drugsvondst. Niet als een eerste vondst van harddrugs, zoals eerder het geval was.