Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Douane zit witte kerst dwars

dec 17, 2020
4 ton cocaïneFoto: openbaar ministerie. Wat we zien op de foto is onbekend.

De douane en justitie zetten alles op alles om er voor te zorgen dat er dit jaar geen witte kerst komt in Nederland. Geen feestjes, niet meer naar de winkel, geen vrienden op bezoek en geen familie aan het kerstdiner? Dan ook geen lijntje cocaïne.

Rotterdamse haven

Volslagen zinloos natuurlijk, maar het staat wel lekker in de jaarrapporten als je net voor de jaarwisseling nog even meer dan 4 ton wit onderschept. Bij diverse controles in de Rotterdamse haven bleek de Douane afgelopen dagen geluk te hebben en werd er een forse hoeveelheid cocaïne onderschept. Het gaat in totaal om 4128 kilo drugs met een straatwaarde van ruim 309 miljoen euro.

Veelvoud niet opgemerkt

Vanzelfsprekend doet de douane of justitie geen melding van het feit dat er voor alle aangetroffen kilo’s een equivalent aan niet aangetroffen spul de grens passeert. Mogelijk passeert er zelfs een veelvoud.
Het is al tientallen jaren een keihard feit dat de criminaliteit rondom cocaïne niet daalt, de prijs voor een pakje op straat identiek blijft en er geen snuifje minder wordt geconsumeerd. Wel is het een feit dat de opsporing vele honderden miljoenen kost en ontelbare jonge mannen de criminaliteit in heeft gejaagd. Een zinloze oorlog.

een veelvoud van de ontdekte cocaïne passeert wél ongezien de douane

Vier aanhoudingen

De eerste partij van deze drukke week voor de douane werd afgelopen zaterdag, 13 december, tijdens een controle aangetroffen. De drugs, in totaal 208 kilo, zaten verstopt in een lege container. Wat we ons daarbij voor moeten stellen geen idee, want hoe verstop je iets in een lege container? Tijdens de actie zijn ook vier verdachten aangehouden door de zeehavenpolitie en Douane.

Rotterdam en Amsterdam

Het gaat om twee Rotterdammers van 19 en 22 jaar, een Amsterdammer van 28 jaar en een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zij zijn vandaag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft beslist dat zij 14 dagen langer vast blijven zitten.

Op diezelfde dag stuitte de Douane opnieuw op een grote partij verdovende middelen van in totaal 2371 kilo. Dit keer werd de drugs aangetroffen in een container met bananen uit Ecuador. Drukke dagen zo vlak voor de kerst voor de overheidsdiensten.

Container

1,5 ton cocaïne

In een lege container vonden douaniers afgelopen maandag één laffe kilo cocaïne. Of het gaat om een amateuristische smokkelaar, of dat de kilo onderdeel was van een grotere partij maar is vergeten is ons niet bekend geworden.
Toch is ook deze ene kilo onderzocht en in beslag genomen. De laatste twee partijen werden gisteren aangetroffen. Tijdens een controle aan boord van een zeeschip trof de Douane in een container geladen met bevroren bosbessen 42 kilo cocaïne aan. Later op de dag werd nog eens 1506 kilo cocaïne aangetroffen in een met bananen geladen container.

Samenwerking

De zaken zijn in onderzoek van een team dat zichzelf in stand houdt en daarmee de salarissen van de leden garandeert. Het heet het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaken verder in onderzoek.
Alle drugs zijn inmiddels vernietigd, dus op een witte kerst hoeven de gebruikers niet te rekenen denkt het HARC team. Welnu, we hebben geen grotere zekerheid in Nederland dan dat er gewoon lijntjes gesnoven gaan worden tijdens de kerstdagen en gedurende de jaarwisseling.