Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Drank en andere drugs in de ochtend

jan 17, 2023

Alkmaar – Vier bestuurders zijn maandagochtend van de weggehaald wegens rijden onder invloed. Drie vanwege drugs en één persoon bleek onder invloed van alcohol. De controles werden gedaan tussen 07.15 en 09.20 uur op de wegen rond Oudorp in Alkmaar. Een 35-jarige man uit Warmenhuizen blies 430 Ugl. Die andere bestuurder hadden een positieve drugstest.

Straffen voor alcohol in het verkeer

Lichte overschrijdingen handelt de politie zelf af. Zwaardere overtredingen (een promillage van meer dan 350 Ugl) legt de politie voor aan het Openbaar Ministerie. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot enkele jaren gevangenisstraf. Naar aanleiding van de uitslag van de blaastest kan de rechter een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen.

CBR

Daarnaast kan je van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een LEMA (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) of EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) opgelegd krijgen. Deze verplichte cursussen duren enkele dagen en moet je zelf betalen. In deze cursus wordt onder meer de negatieve invloed van alcoholgebruik op de verkeersveiligheid aan de orde gesteld. De cursus is verplicht voor iedereen die is aangehouden met een alcoholgehalte van minimaal 350 Ugl. Voor beginnende bestuurders geldt een alcoholgehalte van minimaal 220 Ugl.

Weigering?

Weiger je mee te doen of bent u afwezig? Dan raak je je rijbewijs direct kwijt. Is het aangetroffen alcoholgehalte in je adem hoger dan 785 Ugl? Dan krijg je ook een medisch onderzoek opgelegd door het CBR.