Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Drie kwekerijen met 6.000 wietplanten

jan 27, 2021
wiet in potWiet (geen hennep!)

Na maandenlang onderzoek heeft de politie van Brussel-Noord drie wietkwekerijen ontdekt in Lot, Vilvoorde en Schaarbeek. Iets dat in Nederland tussen het flitsen van een te hard rijdende auto en een winkeldief wordt gerealiseerd.

Vlaamse gemeenten

Er werden tien huiszoekingen in verschillende Brusselse en Vlaamse gemeenten verricht wat resulteerde in de ontdekking van meer dan zesduizend planten en 141 kilo wiet. Er werden vijf verdachten aangehouden.

Start in juli

Het onderzoek van de politie start in juli 2020 al. Toen werd er een verdachte opgepakt die wiet zou kweken. De recherche ontdekt dankzij gegevens in zijn telefoon een wietkwekerij met 470 planten in Kraainem. Uiteindelijk leverde intensief onderzoek van de Belgische speurneuzen nog eens twee wietkwekerijen op.

Tien huiszoekingen

Op woensdag 20 januari worden er op verzoek van de onderzoeksrechter tien huiszoekingen uitvoeren in Schaarbeek, Evere, Sint-Pieters-Woluwe, Vilvoorde, Sint-Gillis, Ukkel, Aalst en Beersel. Meer dan honderd agenten van lokale en federale politie staan klaar om in te vallen op de verschillende adressen. Op drie plaatsen ontdekt de politie grote wietkwekerijen: in Schaarbeek en Vilvoorde stonden 1600 cannabisplanten, in het oude postsorteercentrum in Beersel (Lot) nog eens 3085 stuks. 1600 planten waren al geoogst.

45.000 euro

Bij de huiszoekingen is bovendien 5.000 euro cash in beslag genomen. Op twee bankrekeningen van verdachten is nog eens 40.000 euro vermoedelijk crimineel geld bevroren. Drie voertuigen – een BMW, een Kia (…) en een bestelbusje – zijn in beslag genomen, net als weegschalen, smartphones en 141 kilo wiet.

Dertien verdachten

Dertien verdachten zijn na de huiszoekingen meegenomen voor verhoor. Zes personen zijn daarna voorgeleid voor de onderzoeksrechter, die vijf betrokkenen langer in voorhechtenis houdt. De zesde verdachte is vrijgelaten.  

Illegaal

Zeven andere verdachten verblijven naar wat blijkt illegaal in België. Van deze groep zijn vijf mensen naar een gesloten centrum gebracht. De twee overige verdachten kregen een bevel om het Belgische grondgebied te verlaten.

Laatste

Afgelopen vrijdag was er nog een nakomertje en werd er nog verdachte opgepakt door de lokale politie van de zone Brussel-Noord. Deze verdachte is vrijgelaten na zijn voorleiding bij de onderzoeksrechter. Die was lekker snel thuis dus.