Plaats delict: Oirschot, of zoals we het nu noemen, de Nederlandse drugsdistributiehub. Laatst gewijzigd: 07 november 2024.
Stel je voor: met een paar klikken een zakje MDMA of een beetje crystal meth aan je voordeur geleverd, zonder zelfs je pyjama uit te hoeven trekken. Het klinkt bijna als een service van Bol.com, maar dan voor drugs. Helaas (of gelukkig?) was dit te mooi om waar te blijven, want de politie, Douane en DPD Nederland vonden het hoog tijd om even wat steviger te controleren op verdachte pakketten.
PostNL voor poedertjes en pillen?
Elke dag stromen er duizenden pakketten en brieven door ons fijne land. En tussen de verjaardagskaartjes en online aankopen zitten er soms juweeltjes als cocaïne, wapens of een vuurwerkpakketje voor die spontane knalfuif. Post- en pakketdiensten zijn, zonder het te willen, een paradepaardje geworden voor criminelen die hun illegale handeltjes anoniem willen verzenden. Maar afgelopen tijd kreeg de grootste internationale sorteerlijn van DPD in Europa even een “extra grondige check-up.” De scanapparatuur stond roodgloeiend, en alles wat een beetje verdacht rook, werd grondig onderzocht. Want hé, we willen tenslotte niet dat die pakketbezorgers ineens op een tripje belanden door een verkeerd verpakte doos.
Samen werken aan een “veilige” logistieke keten
DPD Nederland en de politie hebben de handen ineen geslagen om de drugscrimineel wat dwars te zitten. Het idee: post- en pakketdiensten laten inzien dat ze, zonder het te weten, dé vervoerder van de onderwereld zijn geworden. En natuurlijk hopen dat de rest van de branche ook het licht ziet en niet stiekem de “doorgeefluikjes” blijven voor onze goedbedoelende drugscriminelen. “Wij bij DPD doen écht ons best om de veiligheid van onze medewerkers en de maatschappij te waarborgen,” aldus een serieuze verklaring van DPD Nederland, die de inzet voor duurzaamheid nog even benadrukt. Want blijkbaar is er niets duurzamer dan een drugsvrije transportketen.
Bewustwording en barrières: de crimineel lastigvallen
Naast het verklappen van de drugsrunners in postzakken, wil de overheid ook dat jij en ik weten dat dit een probleem is. Bewoners en medewerkers van de pakketdiensten worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid, want blijkbaar moet de logistieke wereld worden getraind om “nee” te zeggen tegen verdachte pakketjes met witte poederresten. DPD Nederland heeft inmiddels extra maatregelen genomen om hun systemen “misbruik-proof” te maken, alsof het hele criminele circuit plots zal denken: “Oh nee, DPD is ondoordringbaar geworden. Misschien moeten we het toch maar laten.”
Politie en Douane: “Een stevige vuist tegen criminaliteit!”
De politie en Douane willen met dit soort actieweken laten zien dat ze niet zomaar toekijken terwijl pakketjes met drugs en illegale medicijnen door de sorteercentra rollen. Ze geven zelfs de sector een schouderklopje: “Gelukkig ziet DPD in dat criminelen graag gebruikmaken van ‘eerlijke bedrijven’ om hun handeltje te runnen.” En met deze lovende woorden hopen ze dat andere bedrijven ook een stukje weerbaarheid willen toevoegen aan hun postdiensten.
En de vangst? Van alles een beetje
Tijdens deze actieweek kwam er van alles boven tafel: ingrediënten voor drugsproductie, 3-MMC (dat nieuwe favoriete designerdrugje), en medicatie zonder de juiste stempeltjes. Een mooie vangst, en de politie en Douane beschouwen het vooral als een “boost” voor de publiek-private samenwerking. Want samen staan we sterk, niet waar? Of op zijn minst samen zorgen we ervoor dat je toekomstige online aankoop misschien een keertje niet per ongeluk gemixt wordt met een illegale lading…