Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Extra controle op drugs tijdens feestdagen

DoorRedactie

dec 21, 2018 , , ,
Onder invloed

De politie gaat de komende weken de controles op het rijden onder invloed intensiveren. Naast de bekende blaastest op alcohol worden veel bestuurders ook middels de speekseltest getest op het gebruik van drugs.

De politie-eenheid Noord-Nederland maakt dagelijks gemiddeld 25 agenten vrij voor de verkeerscontroles. ,,Het is voor het eerst dat we een langere periode zo intensief controleren’’, zegt brigadier Swijs Stel van het team verkeer, die het project Eindejaar BOB coördineert.

Preventieve werking

Het vooraf aankondigen van de controles geeft de politie de hoop dat er een preventieve werking vanuit gaat. Dit zou de verkeersveiligheid moeten verbeteren rondom de feestdagen. Het is algemeen bekend dat er tijdens de feestdagen flink wat alcohol en drugs genuttigd wordt. De politie wijst bovendien op het risico van rest-alcohol of drugs: wie de hele dag door kleine beetjes alcohol drinkt, heeft een dag later waarschijnlijk nog resten in zijn bloed en rijdt dus onder invloed. Datzelfde geldt voor drugs.

Speekseltest

Drugsgebruikers zijn dus gewaarschuwd. Sinds ruim een jaar beschikt de politie over een betrouwbare speekseltest die binnen tien minuten laat zien of iemand cocaïne, opiaten, amfetaminen, THC (wiet) of methadon heeft gebruikt. Anders dan bij alcohol het geval is, kan de politie zelf geen exacte hoeveelheden meten. Daarvoor is een bloedonderzoek nodig.

Cijfers van drugsgebruikers in het verkeer heeft de politie niet paraat. Swijs: ,,Dat aantal ligt lager dan bij alcohol, maar we pikken er dagelijks toch wel een aantal uit. En dat worden er meer want we gaan de controles op drugs opvoeren.’’

Met ingang van vandaag gaan meerdere politieteams op pad door de drie provincies. Naast een controle van het rijbewijs wordt standaard een blaastest afgenomen. Bij het geringste vermoeden – geur, gedrag, vergrote pupillen – volgt ook een drugstest.

Beetje bangmakerij

De test wordt alleen gedaan als het vermoeden bestaat van gecombineerd drugsgebruik of in zware gevallen, zo meldt de Telegraaf, dat van een anonieme politiemedewerker een kijkje op het Intranet kreeg. Wat wordt geclassificeerd als ernstig wordt aan de eigen interpretatie van de agent overgelaten, maar ga er maar van uit dat we het dan hebben over gevalletjes zoals onderstaande klassieker:

Voor de blowende autorijder betekent dit goed nieuws: hij/zij zal er minder snel uitgepikt worden, of er met alleen een vermaning vanaf komt.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *