Drugsbaron geconfronteerd met lange straf in Turkije

De Turk Çetin G. heeft spijt van zijn vlucht naar Turkije om daar onder een straf uit te komen, zo laat zijn weten aan het AD. De drugshandelaar werd in Nederland veroordeeld tot 12 jaar cel maar ontsnapte in 2016 door zijn enkelband door te knippen. Hij vluchtte naar Turkije en waande zich daar onschendbaar. Dit bleek onterecht: G. is nu veroordeeld tot 1482 jaar cel.

8000 kilo

Çetin werd in Nederland veroordeeld tot 12 jaar cel voor het transporteren van 8.000 kilo cocaïne naar Ecuador. De drugs werd aangetroffen in bananendozen. Het was de op één na grootste drugsvangst ooit in Europa, wat Çetin tot een grote maakt in de wereld van drugshandelaren.

Gevangenisstraf in Turkije

Toch bleek Çetin niet zo onschendbaar als hij zelf had gedacht en gehoopt in zijn thuisland. In juni 2020 deed de Turkse politie namelijk invallen in de organisatie van G. en zijn compagnon. De schiedammer wordt gezien als het kopstuk van de organisatie en wordt aangeklaagd voor het oprichten en leidinggeven aan een criminele organisatie en de handel in drugs.

PKK

Er kwam ook een -al dan niet terecht- politiek tintje aan het avontuur van Çetin, want volgens de Turkse autoriteiten zouden Çetin en zijn bendeleden de PKK en Gülen-beweging financieren. Dit zijn groepen die door Turkse autoriteiten als terroristisch worden beschouwd. Mede dankzij de banden met de Gülen-beweging, waande de drugshandelaar zijn onschendbaar. Dit omdat leden van deze beweging waren geïnfiltreerd in verschillend bestuurslagen van de Turkse overheid.

1482 jaar cel

1482 jaar is natuurlijk langer dan een mensenleven. De reden dat de Turkse rechtbank deze straf oplegt, is omdat in Turkije alle misdrijven los worden veroordeeld en dan bij elkaar worden opgeteld.

De advocaat van G. vertelde tegen het AD dat de drugsbaron spijt heeft van zijn vlucht. De Schiedammer ontkent alle misdrijven van de Turkse aanklacht ,,Hij zegt dat hij in Turkije helemaal geen misdrijven heeft begaan. Hij houdt van zijn thuisland en is verbaasd dat dit hem overkomt”, aldus de advocaat. De advocaat pleit voor een rechtszaak in Nederland, of de Nederlandse autoriteiten hierin mee gaan is niet duidelijk, maar we achten die mogelijkheid redelijk klein voor Çetin.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *