Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Drugsmaffia Spanje is Nederlands of Engels

jul 21, 2021

MÁLAGA – Het dreunt tot in Spanje door, de moord op de misdaadverslaggever. Naar aanleiding van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries schrijft El Español over de sleutelrol die Spanje speelt voor wapen- en drugshandelaars uit Nederland, die volgens deze krant de machtigste maffia’s binnen Europa zijn.

Ongekende hoeveelheden

De Spaanse nationale politie en Guardia Civil hebben in de afgelopen jaren een ongekende hoeveelheid illegale wapens, martelwerktuigen en tonnen drugs inbeslaggenomen. In de meeste politieonderzoeken leidde het spoor naar Nederlandse maffia’s, die de Europese hasj- en wiethandel en mondiale synthetische drugshandel domineren. Iets wat eigenlijk iedereen al wist natuurlijk.

Groot producent

Volgens de Spaanse Eenheid voor opsporing van Drugs en Georganiseerde Misdaad (UDYACO) is Spanje één van de de voornaamste wietproducenten op de wereld en zorgen de maffia’s vanuit de Costa del Sol voor de distributie naar de rest van Europa. Het is ook hier waar al jarenlang een maffiaoorlog gaande tussen internationale bendes die de macht proberen te krijgen over de Europese drugshandel. Daarnaast is er ook een constante stroom met aanvoer dan hasj vanuit het buurland aan de overkant van de Middellandse Zee, Marokko.

Gewelddadig 

Een politiechef van de Nationale Politie komt aan het woord: “Dat ze veroordeeld worden laat hen koud. Ze opereren onbevreesd in de marges van de samenleving en houden er hun eigen regels op na”. Volgens de UDYACO zijn de Nederlandse bendes extreem gewelddadig. Zo werden in een gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse en Spaanse politie zeven geluiddichte containers aangetroffen. Zes daarvan werden gebruikt als gevangenis, een betrof een martelcontainer. 

Sleutelrol

Net zoals bij ons in Nederland staan ook in Spanje de Nederlandse bendes bekend als de ‘Mocromaffia’. Nederlanders van Marokkaanse afkomst die in deze bendes opereren, leggen gemakkelijk contacten met bendes in het noorden van Afrika. Deze netwerken hebben zich uitgebreid en hebben inmiddels de controle over de drugshandel via de grootste havens van Europa in Rotterdam en Antwerpen. Ook hebben zij directe contacten met de drugskartels in Colombia en Spanje neemt met de ligging aan de Atlantische Oceaan en verschillende zeeroutes een strategische positie in voor deze trans-Atlantische drugshandel.