Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Drugssporen bij geheelonthouders

mrt 25, 2018

De universiteit van Surrey in het Verenigd Koninkrijk deed onderzoek naar sporen van drugs op het menselijk lichaam. Opmerkelijk resultaat: zelfs mensen die nooit drugs gebruiken blijken sporen op hun lichaam te hebben.


Het onderzoek toont aan dat 13 procent van alle niet-druggebruikers toch sporen van drugs op het lichaam heeft. De test duidt op zaken zoals het overmatig gebruik van verboden medicijnen. Vooral de ongecontroleerde circulatie van geld brengt een grote verspreiding van de illegale stoffen met zich mee. Ook opmerkelijk is dat meer dan 10 procent van de mensen die geen drugs gebruikt, sporen draagt van het goedje op hun vingers.

Wetenschappers van de Universiteit van Surrey in het VK verzamelden monsters van 50 mensen die beweerden geen drugs te gebruiken en van 15 cocaïne- of heroïnegebruikers. Sporen van cocaïne werden aangetroffen op ongeveer 13 procent van de vingertoppen van degenen die zeiden dat ze nooit eerder drugs gebruikt hadden. “We waren behoorlijk verrast. We hadden niet verwacht dat de medicijnen sporen op vingerafdrukken van niet-gebruikers zouden achterlaten”, vertelde hoofdauteur Melanie Bailey, een docent in de forensische analyse, aan The Guardian.

Het team baseerde hun test op het feit dat de huid van druggebruikers de medicijnen na gebruik uitscheidt. De beste resultaten werden behaald wanneer deelnemers hun handen wasten. Na het wassen van de handen, identificeerde de test meer dan 85 procent van de cocaïnegebruikers en 100 procent van de heroïnegebruikers.

De test is zeer efficiënt omdat steeds meer niet-gebruikers positief testen op druggebruik. In maart 2015 moest een buschauffeur in Bristol een aanzienlijke boete betalen nadat sporen van cocaïne op zijn lichaam werden aangetroffen. Achteraf bleken de sporen afkomstig te zijn van het geld dat hij van zijn passagiers had ontvangen. Volgens verschillende studies bevat meer dan 80 procent van het papiergeld dat in omloop is sporen van drugs.

Of de resultaten van het onderzoek invloed hebben op de nieuwe testmethoden die momenteel getest worden is niet bekend. Bij de nieuwe methode wordt er met een soort doekje over het stuur geveegd. Met deze methode denkt de overheid aan te kunnen tonen of een bestuurder drugs heeft gebruikt en het zou een vervanger moeten worden van de gewraakte speekseltest.