Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Duarte draaft maar door

jan 16, 2017
TRIAD CONNECTION. President Rodrigo R. Duterte shows a copy of a diagram showing the connection of high level drug syndicates operating in the country during a press conference at Malacañang on July 7, 2016. KING RODRIGUEZ/Presidential Photographers Division

MANILLA – De Filipijnse president Rodrigo Duterte aarzelt niet om eventueel de noodtoestand uit te roepen als de drugsproblematiek in het land verder escaleert. De president is een eigen keiharde ‘war on drugs’ begonnen.

Dat zei Duterte zaterdag, een maand nadat hij berichten dat hij dit mogelijk zou willen doen afdeed als “onzin”. Duterte sprak over zijn plannen in de strijd tegen drugs tijdens een toespraak voor leden van een kamer van koophandel in de zuidelijke stad Davao.

Hij zwoer daarbij dat hij het land zal beschermen tegen alle dreigingen, zoals drugs. “Als ik het wil, en wanneer het helemaal de verkeerde kant op gaat, dat zal ik de noodtoestand uitroepen. Niemand kan mij stoppen.”

Duterte is sinds zijn presidentschap halverwege 2016 begonnen aan een oorlog tegen drugs. Meer dan zesduizend mensen zijn gedood in zijn strijd tegen drugs en ruim een miljoen drugsdealers en gebruikers zijn gearresteerd. Speciale anti drugs teams trekken door woonwijken en schieten vaak ter plekke vermeende drugsdealers dood op straat.