Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Een nooit ophoudende strijd, smartshop vs overheid

aug 30, 2021
verboden

De overheid heeft het niet zo op met smartshops. Eigenlijk heeft de overheid het niet zo op met leuke dingen, zo blijkt uit het festivalverbod en de veel te lange sluiting van de horeca. En steeds als de burgers iets leuks of spannends bedenken dan komt de overheid met het bezwerende vingertje.

Verbod op verbod

Als je als smartshopeigenaar een tijdje meedraait dan heb je al aardig wat verboden langs zien komen. Denk maar aan het verbod op GHB (vroeger legaal verkrijgbaar in de smartshop), 3mmc, verse paddo’s, gedroogde paddo’s, 2-CB, 4MTA en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Als de consument iets nieuws ontdekt en het slaat aan dan kan je wachten op een Minister die het gaat verbieden.

Namen

Uit de naamgeving en aanprijzing van producten, met name de smart products, blijkt dat vaak geflirt wordt met een drugimago (bijvoorbeeld Herbal Speed, MDAA, Herbal Ecstacy). Dit heeft niet alleen de beeldvorming over smart shops als “drugswinkels” versterkt, maar ook aanleiding gegeven tot misverstanden over de aard van de verkochte producten. In elk geval bij de overheid, want terugkerende smartshopklanten weten precies wat ze kopen en gebruiken.

Soorten

In smartshops worden vele verschillende producten aangeboden, waaronder vitaminen, mineralen, voedingssupplementen, kruiden, energiedrankjes en samengestelde middelen. Deze worden veelal aangeduid met de term “smartdrugs”. Sommige producten hebben een duidelijke psychoactieve werking en kunnen dus als “drugs” in de eigenlijke zin van het woord worden betiteld, maar niet in de letter van de wet, die niet spreekt over drugs, maar over stoffen. Deze stoffen kunnen stimulerende, sederende of hallucinerende effecten hebben. Een deel van het assortiment van de smartshops heeft echter niet of nauwelijks een psychoactieve werking en kan
derhalve niet of nauwelijks als “drugs” worden beschouwd. Voorts zijn er producten die niet de werking hebben die zij volgens de aanprijzingen in de smart shops zouden moeten hebben. Kortom, het aanbod in de smart shops is zeer gevarieerd.
Tevens wordt dit aanbod doorlopend uitgebreid met nieuwe producten. De consument is immers altijd op zoek naar nieuwe dingen om uit te proberen.

Smartdrugs

Smartdrugs zijn natuurlijk helemaal geen drugs in de eigenlijke zin van het woord. Smartdrugs zijn bijvoorbeeld
medicijnen die worden (of werden) voorgeschreven bij ziekten als Alzheimer, Parkinson en Korsakov. Deze medicijnen, zoals piracetam en vasopressine, vallen onder de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening en worden niet in smart shops verkocht, ook niet bij Wapwinkel.

Onderverdeling

  • a) De sterk stimulerende middelen. Dit zijn middelen die vanwege hun opwekkende werking worden geconsumeerd. In de smartshops worden zij vaak als legale XTC of amfetamine-vervangers gepresenteerd en onder namen alsMDAA, Liquid C of Herbal Ecstasy verkocht. In veel gevallen bevatten deze producten een bepaald percentage efedra of efedrine.
  • b) Licht opwekkende en/of euforiserende middelen en afrodisiaca. In deze producten worden veelal yohimbe, kava kava en guarana verwerkt. Zeer populair en onschadelijk bij normaal gebruik.
  • c) Vitaminen, mineralen en voedingssupplementen. Er zijn speciale rubrieken voor in de smartshop, zoveel is er te krijgen op dit gebied. Stoffen die bijdragen tot een beter gevoel en die kunnen bijdragen aan een goede gezondheid, zeker als je via de natuurlijke weg even bepaalde stoffen niet binnen krijgt. Deze supplementen bevattenn anti-oxidanten, vitaminen en aminozuren.

MAO remmers

Sommige kruiden, kruidenmengsels en plantenextracten uit de smartshop, waaronder yohimbe, bevatten zogenaamde MAO-remmers. MAO-remmers remmen het enzym (mono amine oxidase) dat in de hersenen voorkomt en dat als functie heeft om de werking van de signaaloverdrachtsstoffen adrenaline, noradrenaline en serotonine te
beëindigen of om de concentraties ervan binnen fysiologische grenzen te houden.
Als MAO wordt geremd, stijgen de concentraties van deze signaaloverdrachtsstoffen soms in aanzienlijke mate. Bepaalde MAO-remmers worden als geneesmiddel gebruikt (antidepressiva). Zij nemen gevoelens van apathie en neerslachtigheid weg en geven meer energie en eetlust. Als MAO-remmers worden gebruikt, moet men oppassen met het gelijktijdig gebruiken van geneesmiddelen die aminen bevatten of voedingsmiddelen waarin veel aminen voorkomen (wijn, sherry, bepaalde kaassoorten en mogelijk ook chocolade en bananen), omdat deze aminen dan niet worden afgebroken en zich in het lichaam ophopen. Daarnaast lopen mensen met een verhoogde bloeddruk of hartpatiënten extra risico wanneer ze MAO remmers gebruiken. Ook bij zwangerschap is het gebruik ten strengste afgeraden.

Onderzoek op schade

Een onderzoek naar de gezondheidsschade zou in deze op zijn plaats zijn. En dan doelen we op onderzoek bij het loslaten van al die regeltjes, hoe goed ze ook bedoeld zijn. Het is immers altijd nog je eigen vrije keuze wat je met je lichaam doet. Maar inmiddels leven we met zijn allen in een verbod-maatschappij waarbij het verbieden makkelijker is dan goede voorlichting en de angst regeert.