Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Iets in mijn drankje gegooid duikt weer eens op

aug 30, 2021
Iets in mijn drankje gegooid

Het is weer die tijd van het jaar. Net voordat het studiejaar begint, de meeste mensen nog de caravan naar de winterstelling moeten brengen en de wietkwekers druk zijn met knippen. Dan is er weinig nieuws, dus dan gooien e ‘er is iets in mijn drankje gegooid’ er nog even in. Deze keer zelfs met bewegend beeld bij HLN.

Geen zekerheid

Kijk, vooropgesteld kunnen we natuurlijk niet met zekerheid zeggen dat het verhaal dat opduikt onzin is. Maar met diezelfde zekerheid kunnen we natuurlijk ook zeggen dat het wel onzin is. We gaan er wat dieper op in en dan slaat de weegschaal ook wellicht bij jou als lezer door naar onzin. We hebben er gegronde en goede argumenten voor om op voorhand te stellen dat dit soort verhalen onzin is.

Sensatie

In tijden van vakantie is de media gek op sensatie. En zeker als het om drugs gaat dan zitten de journalisten die in het weekend niet veel verder komen dan twee rode wijn, als gekken te tikken achter hun toetsenbord. En tegen beter weten in zijn ze druk met knippen en plakken zonder onderzoek te doen. Hierbij wordt vooral de grootste onzin verkondigd over GHB. Het is namelijk precies die drug die de aandacht krijgt op het internet.

Vooral GHB wordt door journalisten afgeschilderd als een rape- of verkrachting drug. Volslagen onzin, maar ooit heeft iemand het verzonnen en kopiëren en plakken is makkelijker dan onderzoek doen.

GHB om te verkracht is onzin

Dat je bij een te grote dosis GHB gewillig bent is wellicht de trigger voor de niets wetende journalisten. Maar zo zit het niet helemaal. GHB is een vloeistof die bijzonder zout smaakt, extreem zout zelfs. Je kunt beter een geopend vaatje zout aan je mond zetten dan GHB proeven. Wanneer het middel wordt vermengd met een drankje zal de zoute smaak altijd zeer prominent aanwezig blijven, ook als het in mix-drankjes wordt gedaan, of gemengd wordt in cocktails. Het is gewoonweg niet te zuipen.
De persoon die het opdrinkt zal altijd merken dat er iets mis is met zijn drankje, tenzij deze al stomdronken is natuurlijk. Maar goed, als je zelfs dat voor waarheid aanneemt dan is er nog één hele goede reden waarom GHB niet als verkrachting drug kan worden ingezet.

Dosering GHB

GHB is niet te doseren. En al helemaal niet door een vreemde die de conditie van allerlei zaken in het lichaam van zijn slachtoffer niet kent.

Bij de dosering spelen een aantal factoren een rol:

  • de maaginhoud
  • de sterkte van de ghb
  • de conditie van de gebruiker
  • de gewenning van de gebruiker
  • gemoedstoestand van de gebruiker
  • of de gebruiker andere middelen opheeft

Daarnaast is GHB voor een thuisgebruiker al lastig te doseren. Een klein beetje teveel en de gebruiker gaat ‘out’.  En bij te weinig GHB treedt het gewenste effect geheel niet op. Ga dat maar eens in een donkere disco proberen.

Zelfs in een cocktail proef je GHB

Voorkennis vereist

De potentiële verkrachter heeft dus bijzonder veel voorkennis nodig en zelfs met al die voorkennis is de kans van slagen nihil. Wanneer een kwaadwillend persoon dus GHB als verkrachting drug zal willen gebruiken door het bij iemand in haar drankje te gooien, moet deze er van op de hoogte zijn wat zijn slachtoffer heeft gegeten. En of hij of zij ervaren is met het gebruik van GHB of niet, of hij of zij al GHB of andere middelen op heeft, of er gedronken is en hoe de fysieke toestand is.  Ook moet het drankje binnen handbereik staan.
Je zult begrijpen, dit is een onmogelijke opgave. Het zou pas kunnen werken als rape-drugs als het slachtoffer in de fase komt waarin hij of zij nèt niet out gaat. In deze fase is een slachtoffer redelijk weerloos. Maar een milliliter teveel en het slachtoffer valt om, met alle gevolgen van dien in het uitgaansleven.

Out gaan

Dus als er sprake is van een lege maag, eerder alcohol- of GHB gebruik, of een slechte lichamelijke conditie, dan gaat het slachtoffer out, met alle bekende gevolgen natuurlijk als dit in een bar of discotheek gebeurt. Portiers komen opdraven en soms wordt er een ambulance gebeld.
Daarnaast gaan mensen zelden alleen uit en zal het gezelschap van het (potentiële) slachtoffer al snel zien dat er iets mis is en zullen ze op dat moment extra waakzaam zijn op het slachtoffer, wat het voor een verkrachter wederom nagenoeg onmogelijk maakt.

Dit gebeurt er echt

Toch zien we in het uitgaansleven mensen die overduidelijk niet goed gaan omdat ze iets genuttigd hebben dat je sterk doet denken aan GHB. Dit is er dan meestal aan de hand: er zijn nogal wat gevallen bekend waarin er slachtoffers zijn die GHB proberen (vaak voor het eerst), of die, al dan niet per ongeluk, een te hoge dosis nemen tijdens het uitgaan. Uit angst voor artsen, politie en vooral ouders (die bij een ziekenhuisopname uiteraard gewaarschuwd worden…) zal het slachtoffer zich in alle bochten wringen en er op los liegen over de daadwerkelijke gang van zaken.
En zo wordt hier dus ‘ze hebben iets in mijn drinken gegooid’ geboren!

Privéfeestjes

Gebeurt het dan echt nooit? Nou een klein beetje wel. Dat zit zo: er zijn gevallen bekend waarbij GHB werd misbruikt, maar de gevallen die bekend zijn hebben zich voornamelijk afgespeeld in de privé sfeer. Hier is soms de controle wat lastiger als alle aanwezigen GHB gebruiken en kan het gebeuren dat iemand die wat GHB voor een ander klaarmaakt opzettelijk de dosis wat verhoogd.
Dit alles staat nog los van het feit of een bezitter van drugs het risico neemt zijn duur gekochte zooi op goed geluk bij een ander in zijn glas te gooien…

Bangmakerij

De media en justitie kiezen echter liever voor de ‘bangmaak’ techniek en publiceren regelmatig allerlei berichten over GHB, die echter zelden op waarheid zijn gestaafd. En veelal beroepen medici, justitie en de media zich op het feit dat GHB te snel uit het bloed is en het daarom amper te bewijzen valt.
Als het echter zo vaak voorkomt als de media ons doet geloven, dan was het al lang een keer op video vastgelegd door één of andere beveiligingscamera.

Samengevat

Drugs in een drankje gooien blijkt in de praktijk volslagen onzin. Gebruikers zijn bang voor straffen van ouders, voor de reactie van het verplegend personeel en in sommige landen zelfs voor justitie en verzinnen het. Bovendien is het om de volgende reden ongeloofwaardig:

  • de pakkans is groot
  • juist doseren is onmogelijk
  • drugs geef je niet weg op goed geluk
  • alle vrienden moeten ook gedrogeerd worden