Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Eis 9 jaar cel voor internationale drugshandel

nov 7, 2023
Containers in de haven

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) speelde een 50-jarige man uit Hengelo een leidinggevende rol binnen een criminele organisatie die op grote schaal cocaïne vanuit Curaçao smokkelde en op de markt bracht. Het OM eist een gevangenisstraf van negen jaar voor deze man, waarbij wordt gesteld dat “de verdachte gedurende een aanzienlijke periode betrokken was bij de internationale handel in verdovende middelen, en daarmee heeft bijgedragen aan het in stand houden van het criminele drugscircuit.”

Zeecontainers naar Vlissingen

De handel omvatte het gebruik van zeecontainers die vanuit de haven van het Caribische eiland Curaçao naar Vlissingen werden vervoerd en vervolgens werden doorgevoerd naar een bedrijf in Silvolde, dat als dekmantel fungeerde. De werkwijze werd in het voorjaar van 2020 gepland, en volgens het OM was de Hengelose man vanaf het begin betrokken bij de organisatie en voorbereiding van de handel.

In december 2020 werd de eerste container vanuit Curaçao verscheept en drie weken later opgepikt in Vlissingen. De container bevatte kalkzandsteen en pakketten cocaïne die als kalkzandsteen waren verpakt.

Man uit Delft had de leiding

In totaal zijn er vier zendingen uit Curaçao gekoppeld aan deze organisatie door het Openbaar Ministerie Oost-Nederland. De 50-jarige verdachte en een 56-jarige man uit Delft, die al eerder een eis van acht jaar gevangenisstraf hoorde op 31 oktober, speelden volgens het OM een aansturende en leidinggevende rol achter de schermen. Het OM betoogde vandaag voor de rechtbank in Zwolle dat “het op grote schaal importeren van cocaïne een gestructureerde samenwerking tussen verschillende personen vereist.” Er werd vastgesteld dat de betrokkenen een volledig samenwerkingsverband hadden opgezet en in stand hielden, en dat ze dagelijks betrokken waren bij groothandelsactiviteiten met drugs, die verder gingen dan alleen transporten vanuit Curaçao. Deze groothandel leek ook een afzetmarkt te hebben.

Honderden kilo’s

Honderden kilo’s cocaïne werden geïmporteerd en na levering werden de drugs geordend en vervoerd naar Enschede of Hengelo voor verdere distributie. Zeven verdachten worden berecht in deze zaak vanwege hun verschillende rollen binnen de criminele organisatie.

Versleutelde berichten

Dankzij het gebruik van cryptocommunicatie wisten de verdachten lange tijd uit het zicht van de autoriteiten te blijven. De onderschepte en ontsleutelde cryptocommunicatie onthulde de onderlinge verdeling van taken. Het OM betoogde dat de verdachten dagelijks bezig waren met het verkrijgen van middelen, mogelijkheden en informatie voor de handel in harddrugs, op basis van chatgesprekken in combinatie met ander bewijsmateriaal. Er was geen enkel bewijs voor legitieme inkomsten of bonafide bedrijfsactiviteiten.

Dekmantels

Het dossier toonde ook aan dat de verdachte, die sinds juni 2022 in hechtenis zit, op zoek was naar meer dekmantelbedrijven, waaronder een metaalbedrijf en een fruitbedrijf, en zelfs naar een rederij met schepen en personeel.

Hypotheekfraude

Naast de internationale drugshandel werd de 50-jarige verdachte volgens het OM in 2017 schuldig bevonden aan hypotheekfraude. Hij verkreeg een hypothecaire lening van €216.000 door middel van vervalsing van documenten. Dit feit werd vandaag ook in overweging genomen bij de strafeis.

Andere verdachten

Een andere verdachte, die ook voor de rechtbank in Zwolle verscheen, wordt door het OM beschouwd als de uitvoerder: hij haalde cocaïne uit de containers bij het bedrijf in Silvolde en vervoerde het naar Hengelo. Het OM eist een gevangenisstraf van drie jaar tegen hem. Vier medeverdachten hebben al strafeisen gehoord, variërend van 5 tot 8 jaar gevangenisstraf. Morgen zal een laatste verdachte achter gesloten deuren worden behandeld.