Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Europees parlement strooit zand in de ogen

feb 15, 2019

De cannabis gerelateerde websites breken haast hun nek deze week om te melden dat het Europees Parlement een resolutie heeft voorgelegd. Een dramatische resolutie.

Onderzoek naar opheffing verbod

De resolutie roept de 28 lidstaten op om de barrières weg te nemen en verder onderzoek te doen naar het gebruik van de opheffing van het verbod op medicinale cannabis. Complete euforie, waarbij er zelfs geroepen wordt dat het woensdag een historische dag was.

Zand in de ogen

Het besluit, dat overigens niet binden is, strooit zand in de ogen van cannabis gebruikers. De Europese parlementariërs dansen uitsluitend naar de pijpen van de grote farmaceutische bedrijven. Dat zijn namelijk de spelers op de markt als het gaat om cannabis voor medicinaal gebruik. En niet de eenvoudige gebruiker of de thuiskweker. Zelfs niet de medicinale gebruiker.

Geen euforie voor gebruikers

Medicinale gebruikers hebben geen enkel belang bij het feit dat de farma bedrijven straks hun indirecte leverancier worden. Die zullen namelijk een extreem prijsbeleid gaan voeren en bovendien de druk bij justitie op gaan voeren om thuiskwekers feller te gaan bestrijden.

Teugels worden aangetrokken

Het is goed om te horen dat er op Europees niveau over cannabis gesproken wordt, maar daar eindigt echt alle euforie. De teugels worden strakker getrokken en de medicinale gebruiker is de dupe. Daarnaast wordt er natuurlijk geen enkel woord gerept over recreatief gebruik, laat staan een eventuele opheffing van het verbod op kweken voor dat doel.

Medicinale cannabisbedrijven

We citeren:
“De huidige situatie vormt een enorme blokkade voor patiënten, artsen en medicinale cannabisbedrijven die zich in Europa willen vestigen. Die blokkade moet zo snel mogelijk verdwijnen.”
En daaruit blijkt dat de weg voor de farmaceutische bedrijven zo snel mogelijk moet worden vrijgemaakt. Iets anders staat er niet.

Goedgekeurde cannabis

Zo roept de resolutie alle lidstaten op om “artsen toestemming te geven hun professionele oordeelsvermogen vrij te gebruiken zodat zij goedgekeurde, op cannabis gebaseerde geneesmiddelen kunnen voorschrijven aan patiënten met relevante aandoeningen, en om apothekers toe te staan deze voorschriften wettig te honoreren.”
Wederom een voorzetje voor farma gerelateerde bedrijven, niets over legalisatie, thuiskweek of recreatief gebruik. Dit gaat echt de verkeerde kant op!

Zwarte markt

Ten slotte beoogt de resolutie dat toegang tot legale medicinale cannabis de zwarte markt buiten spel zet Dit ‘zou moeten voorkomen’ dat minderjarigen toegang krijgen tot cannabis. En het zorgt ervoor dat cannabisproducten een goede, informatieve bijsluiter krijgen en veilige toegang tot mediwiet is gewaarborgd.
Ook hier staat weer dat de farma het compleet voor het zeggen krijgt in cannabisland.

Twintig stappen terug

Zoals gezegd betreft het een niet-bindende resolutie. Laten we hopen dat er één of meerdere slimme lidstaten zijn die dit hele verhaal gaan tegenhouden. Anders gaan we echt twintig stappen terug in plaats van eentje vooruit.

Legaliseren

Legaliseren is de enige oplossing. 100% legaliseren.