Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Europese jacht op Albanese cocaïne handelaren

feb 16, 2022

Europol, de Europese politieorganisatie, heeft in zeven verschillende Europese landen invallen gedaan. Het gaat volgens het persbericht om een onderzoek naar voornamelijk Albanese cocaïnehandelaren.

Netwerken

Volgens Europol was de actie gericht op ‘de meest actieve’ netwerken in de groothandel. Op meer dan tachtig locaties waren er vrijwel tegelijkertijd huiszoekingen. De verdachten zouden cocaïne uit Latijns-Amerika hebben geïmporteerd naar verschillende Europese havens, en binnen Europa, middels vliegtuigen, schepen, auto’s en vrachtwagens. Onder meer in Spanje werd volgens Europol geld witgewassen.

Arrestatie

Er was een half leger betrokken bij de invallen, want er werkten in totaal meer dan 600 ambtenaren mee aan de invallen, die voornamelijk in Spanje en België plaatsvonden. Maar ook in Kroatië, Duitsland, Italië en Nederland werden er invallen gedaan. Vorig jaar werd er een gemeenschappelijk onderzoeksteam (JIT) opgericht tussen België en Spanje. De onderzoeken in Spanje begonnen in 2018 met de arrestatie van een hooggeplaatst lid van de georganiseerde misdaadgroep. Deze man zit nog steeds in voorlopige hechtenis.

Samenwerking

Tevens werd bij Europol een Operation Taskforce (OTF) opgericht om onderzoeksbronnen en expertise te bundelen en het onderzoek internationaal te ontwikkelen. Met gebundelde krachten komen ze blijkbaar tot betere resultaten zoals in deze zaak.

Kroatië en Spanje

In België zijn onderzoeken gestart na de inbeslagname in september 2020 van drugs en grote hoeveelheden chemicaliën die werden gebruikt om cocaïne te produceren, te versnijden en op te slaan. Justitie wil grote hoeveelheden cocaïne die de afgelopen jaren in heel Europa in beslag zijn genomen in verband brengen met de verdachten. Een reeks ondernemingen met daarin stromannen werd gebruikt om winsten wit te wassen, onder meer in Kroatië en Spanje. De verdachten reisden regelmatig naar Dubai, Mexico en Colombia; het laat zich raden wat ze daar gingen doen.