Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Explosies zorgenkind politie

sep 22, 2023
explosie

Amsterdam – De afgelopen week heeft de politie-eenheid Amsterdam maar liefst elf keer te maken gehad met explosies. Deze incidenten hebben begrijpelijkerwijs een grote impact gehad op het veiligheidsgevoel van de bewoners. Politiechef Frank Paauw deelt zijn zorgen over deze problematiek, de aanpak ervan, en de benodigde steun van overheidspartners.

Samenwerking

Het gebruik van zwaar illegaal vuurwerk, brandbare vloeistoffen in jerrycans, of zelfgemaakte explosieven in de openbare ruimte, waar mensen dagelijks werken en leven, leidt tot levensgevaarlijke situaties. “Dit moet stoppen,” aldus Frank Paauw. “De aanpak van de politie omvat voornamelijk opsporing en nauwe samenwerking met andere politie-eenheden en overheidsinstanties. Deze intensieve samenwerking houdt niet op bij onze landsgrenzen, omdat de onderliggende conflicten en persoonlijke vetes vaak ook internationaal van aard zijn.”

Expertise

Hoewel de acute dreiging vaak verdwijnt met de sluiting van panden door de burgemeesters, gaat het politiewerk door. Paauw legt uit: “Rechercheteams zetten zich volledig in om te achterhalen wie verantwoordelijk zijn: wie zijn de daders, de opdrachtgevers en de slachtoffers? Zijn er verborgen connecties? Dit zijn vragen die niet gemakkelijk te beantwoorden zijn en die veel expertise, tijd en energie vergen in alle facetten van het politiewerk.”

Heterdaad

Ook het snelle optreden van de politie ter plaatse heeft vruchten afgeworpen. Dit heeft al geleid tot een arrestatie op heterdaad bij de explosies van afgelopen zaterdagochtend en woensdagmiddag. In het laatstgenoemde onderzoek heeft de recherche vandaag een tweede arrestatie verricht. “Dit is een positieve ontwikkeling, maar het onderzoek gaat onverminderd door en verdere arrestaties worden niet uitgesloten,” aldus de hoofdcommissaris.