Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Gast maakte voor 800.000 euro aan valse biljetten

feb 2, 2023
Euro biljetten

Drie jaar lang zou een 32-jarige Hagenaar bankbiljetten hebben nagemaakt en verkocht via het Darkweb. In totaal zou hij voor acht ton aan valse biljetten hebben geproduceerd. Zijn pakketten met vals geld gingen heel Europa door, onder andere naar Oostenrijk en Duitsland. Vandaag eiste de officier van justitie 66 maanden cel tegen de verdachte.

Meldingen uit Oostenrijk en Duitsland

Begin 2020 ging het politieonderzoek van start, onder andere naar aanleiding van meldingen uit Oostenrijk en Duitsland over pakketten met vals geld. Op verschillende pakketten vond de politie DNA die in het systeem een match opleverde met de Hagenaar. Dat leidde op 12 juli 2022 tot een doorzoeking van diens huis.

Volledig uitgeruste printshop

De politie trof daarbij een volledig uitgeruste printshop aan voor de productie van valse biljetten: printers, hologramstickers voor de biljetten, hardware en software om biljetten mee op te maken. Ook lag er voor ruim 57.000 euro aan valse eurobiljetten, ruim 96.000 kroon aan valse Zweedse bankbiljetten en goed 9.000 aan valse US dollars.

Acht ton

Volgens een berekening van De Nederlandsche Bank is het totale schadebedrag van de onderschepte en in circulatie gebrachte valse biljetten ruim acht ton. Opvallend was ook dat de politie een automatisch vuurwapen vond in het huis waar hij met zijn moeder woonde en een Beretta pistool, beide voorzien van munitie. Volgens de officier van justitie op zitting onderstreepte dit ‘de criminele business waarin verdachte verkeerde’.

De officier eiste tegen de verdachte een celstraf van 66 maanden. De uitspraak is over twee weken.