PostNL

Geen legitimatieplicht bij verzenders van drugs

Geplaatst door

Het verzoek van de opsporingsdiensten om een legitimatieplicht in te stellen voor personen die pakketten ter verzending aanbieden is door Grapperhaus van tafel geveegd.

Te zwaar middel

Je dus binnenkort niet je rijbewijs of paspoort te laten zien als je een pakje aanbiedt ter verzending. Minister Grapperhaus vindt dit een te zwaar middel in de strijd tegen drugs die vanuit Nederland massaal op de post worden gedaan met bestemmingen wereldwijd.

Opsporingsdiensten willen wel

In de strijd tegen pakketten met drugs die vanuit ons land worden verstuurd komt er dus geen legitimatieplicht voor verzenders van pakketjes. De opsporingsdiensten zagen dat als een ideaal middel om criminelen tegen te werken, maar volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is het verplicht laten zien van je identiteitskaart een te grote inbreuk op de privacy.

Afhaler valt onder legitimatieplicht

Wanneer iemand een pakje gaat afhalen dan geldt er wel een legitimatieplicht. Maar met die methode weten de speurders niet wie het pakket heeft verzonden. En voor pakketten met een bestemming buiten Nederland is het zicht op de zending dan volledig kwijt.

Opsporing wel in volle gang

Er wordt echter wel veel mankracht ingezet in de strijd tegen de drugspost. Speciaal opgeleide drugshonden zoeken in distributiecentra al naar pakjes waarin drugs is verstopt. En ook worden koeriers in de gaten gehouden en worden er regelmatig onaangekondigde controles gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *