RTV Noord probeert te scoren met clickbeet over wiet

Jammer, helaas pindakaas RTV Noord. Als je goed journalistiek werk wilt verrichten en geloofwaardig wilt overkomen op de lezers, plaats dan niet klakkeloos berichten van Enexis en de politie. Nu is jullie artikel uitsluitend bedoeld als clickbait.

Geen hoor en wederhoor

In het bewuste artikel is het meer dan duidelijk, helder en klaar en zeer overtuigend dat RTV Noord niet aan hoor en wederhoor doet. Zo lastig is het niet om de cijfers die Enexis strooit of stroomdiefstal te controleren. Websites zoals die van het CBS tonen cijfers die een stuk betrouwbaarder zijn dan die van de netbeheerder.

Veel onzin in artikel RTV Noord

We citeren even uit het clickbait artikel:
“De wietteelt heeft elektriciteit nodig en die wordt illegaal afgetapt van het reguliere stroomnet.Volgens Enexis wordt er per jaar ruim een miljard kilowattuur aan energie gestolen.”
Nergens zijn cijfers bekend dat alle wietkwekerijen illegaal elektriciteit aftappen. Sterker nog, dit is onjuist. Er zijn voldoende kwekerijen die in hun eigen behoefte voorzien.
“Dat staat gelijk aan de hoeveelheid energie die een complete stad als Den Haag (515.000 inwoners) jaarlijks verbruikt.”
Plaats dan een bron van deze bewering. Wij komen aan hele andere cijfers.
“De bijna vierduizend wietkwekerijen die de politie vorig jaar in heel Nederland heeft opgerold, gebruiken bij lange na geen miljard kilowattuur stroom. Volgens Jans Pepping, fraudebestrijder bij Enexis, wordt slechts tien tot twintig procent van de kwekerijen opgerold.”
Enexis telt meetfouten, gelekte elektriciteit en elektriciteit die wordt gestolen maar niet voor de wietkweek wordt gebruikt gemakshalve maar niet mee.

Politie wijst op gevaar

Lang niet alle wietkwekerijen stelen dus elektriciteit, al zijn ze door de heksenjacht op cannabis daartoe bijna wel gedwongen. Maar als ze dan elektriciteit stelen, dan is dat ook nog lang niet altijd onverantwoord. Veel grotere kwekerijen maken gebruik van de diensten van vakbekwame elektriciëns.
De gemiddelde tienerzolder loopt meer kans op brand door opeen gestapelde adapters of vijf verlengkabels aan elkaar. Of huishoudens die zelf hun tuinverlichting aanleggen met kroonsteentjes aan elkaar geknoopt. Daar hoor je geen agent over. Veel is angstzaaierij die bovendien opgelost kan worden als je de wietkweek volledig legaliseert.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *