Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Geen plastic, maar hennep gebruiken

mei 14, 2021

Plastic is (vooralsnog) een onafscheidelijk onderdeel van ons dagelijks leven. En plastic is het grootste milieuprobleem geworden dat de mensheid kent. Waarom is bijna al het plastic gemaakt van vervuilende en niet-hernieuwbare producten? Kunnen we plastic op basis van fossiele brandstoffen vervangen door plastic van plantaardige vezels zoals hennep? Het antwoord is ja.

Honger naar plastic

Ondanks de pogingen en ook echt wel de drang om minder plastic te gaan gebruiken blijf de wereldwijde honger naar plastic onverzadigbaar . De schadelijke effecten op het milieu zijn zichtbaar en ook onzichtbaar desastreus en onomkeerbaar. Het conventionele plastic blijft eeuwenlang in het milieu en komt zelfs in de voedselketen terecht. Het lijdt dan ook geen twijfel dat kunststoffen een ernstige impact hebben op de menselijke gezondheid en onze planeet en er moeten veranderingen op gang worden aangebracht om toekomstige generaties te beschermen.

Zonder olie

Op deze manier hebben recente technologische en wetswijzigingen op het gebied van duurzaamheid de deur geopend naar een nieuwe generatie milieuvriendelijke polymeren die niet langer afhankelijk zijn van olie . Deze bioplastics zijn hernieuwbaar, duurzaam en worden doorgaans gemaakt van landbouwproducten.

Hennep

Je hebt misschien gehoord dat industriële hennep tientallen potentiële toepassingen heeft , van kleding tot dashboards in auto’s. En aangezien vrijwel alle wetenschappers het erover eens zijn dat we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen moeten vervangen, is het verrassend dat dit gewas niet langer wordt geëxploiteerd.

Waarom hennep?

Van hennep is bekend dat het ongeveer 65-70% cellulose bevat (hout bevat ongeveer 40%, vlas 65-75% en katoen tot 90%) en is een bijzonder veelbelovende bron van dit materiaal vanwege de relatieve duurzaamheid en lage impact op het milieu. Hennepcellulose kan worden geëxtraheerd en gebruikt om een ​​breed scala aan bioplastics te maken (inclusief celluloid, cellofaan of rayon) die licht van gewicht zijn, biologisch afbreekbaar en veel petrochemische kunststoffen kunnen vervangen .

Koolstof

Hennepplastics kunnen ook het broeikaseffect verminderen door koolstof te ‘blokkeren’ . Dat gebeurt indirect en het werkt zo: Hennep neemt tijdens de groei kooldioxide (CO 2 ) op uit de atmosfeer en zet deze verontreinigende stof om in zuurstof, die het vervolgens afgeeft. Wanneer hennep wordt gebruikt voor materialen die duurzaam zijn, blijft deze CO 2 opgesloten in het materiaal waardoor deze niet in de atmosfeer terechtkomt. Studies tonen aan dat bioplastics de CO 2 -uitstoot tot  80% kunnen verminderen in vergelijking met petrochemische kunststoffen.

Bioplastics

Hoewel 100% op hennep gebaseerd plastic een zeldzaamheid blijft, worden sommige samengestelde bioplastics , gemaakt van een combinatie van hennep en andere plantaardige bronnen, al gebruikt. Dankzij hun hoge sterkte en stijfheid worden ze momenteel gebruikt bij de constructie van auto-onderdelen (bijvoorbeeld in de kofferbakken van bepaalde modellen van BMW, Mercedes-Benz en Bugatti), boten, om luidsprekersystemen, plectrums, 3D printerfilamenten en vele andere items.

De droom van Henry Ford

Maar plastic gemaakt van hennep is niets nieuws. Toen de eerste kunststoffen werden gemaakt, waren ze allemaal gemaakt van organische en niet-synthetische materialen; en in die tijd was cellulose een sleutelelement van de jonge kunststofindustrie.

Prototype

Al in 1941 produceerde Ford een prototype van een auto die het grote potentieel van hennep liet zien. De carrosserie was gemaakt van een kunststofcomposiet dat voor 70% bestond uit hennepvezel gemengd met stro en sisal. Henry Ford zelf demonstreerde de kracht van de hennepverbinding door met een stok op de auto te slaan en geen deuken in de carrosserie achter te laten, terwijl hij bij de plant vloekte: “Waarom de eeuwenoude bossen en de mijnen gebruiken die eeuwen duurden om te bouwen? , kunnen we het equivalent krijgen van jaarlijks groeiende bosproducten zoals hennep? “

Ook in 1942, een jaar nadat de Ford prototype werd gemaakt, werden Amerikaanse boeren aangemoedigd om hennep als oorlogspropaganda groeien in een film genaamd ‘Hemp for Victory’, waar de hennep werd getoond als een must-have materiaal. Voor de vervaardiging van touwen de slangen die door brandweerlieden worden gebruikt, door de zolen van de schoenen van de soldaten of de parachutes van de brigades. Meer dan voldoende toepassingen dus voor hennep.

Verboden

Na de oorlog werd hennep echter weer verboden en de toepassing van cannabis onder de naam ‘marihuana’ stopte het onderzoek naar het potentieel als basiscomponent, net op het moment dat de plasticindustrie echt een vlucht begon te nemen. Hierdoor waren synthetische vezels (zoals nylon) en petrochemische lobby’s (zoals DuPont) de vrije weg naar totale controle over de plasticmarkt.

De vele voordelen van op hennep gebaseerd plastic

Biologisch afbreekbaar

Hennepplastic is volledig biologisch afbreekbaar, in tegenstelling tot normale plastics. In feite duurt het bij de meeste plastic items wel 1000 jaar voordat ze daadwerkelijk kapot gaan. Hennepplastic heeft slechts 3-6 maanden nodig om volledig af te breken en kan voor onbepaalde tijd worden gerecycled.

Niet giftig

Op aardolie gebaseerde kunststoffen bevatten schadelijke gifstoffen zoals BPA (bisfenol A), een hormoonontregelaar die in verband is gebracht met onvruchtbaarheid, hartaandoeningen, diabetes, obesitas en tal van andere gezondheidsproblemen. Hennepplastic bevat geen van deze gevaarlijke gifstoffen. Dit maakt het een veel veiliger product voor zowel onze gezondheid als de gezondheid van ons milieu.

Duurzame grondstof

Hennep is een hernieuwbare hulpbron die het milieu ten goede komt in plaats van het te verslechteren. Hennepgewassen voorkomen bodemerosie, verminderen waterverontreiniging, absorberen giftige metalen en kunnen keer op keer worden gebruikt als wisselgewas om de opbrengst van andere plantensoorten te verbeteren. Vanzelfsprekend is de toepassing nog vriendelijker wanneer er biologische landbouw plaatsvindt bij de productie van hennep.

Sterker en lichter

Hennepplastic is 3,5 keer sterker en 5 keer sterker of stijver in  vergelijking met op petroleum gebaseerde kunststoffen en synthetische vezels. Het resultaat is dat hennepplastics duurzamer zijn en minder snel breken, waardoor ze ook veiliger zijn. Het is ook veel lichter dan normale soorten plastic.

Voordelen hennep plastic

  • Plastic fles verkregen uit cannabis verdwijnt volledig in 80 dagen
  • Hennepplastics zijn biologisch afbreekbaar en niet giftig
  • Het is sterker en lichter dan plastic op oliebasis
  • Niet gemaakt van fossiele brandstoffen
  • Produceert geen kooldioxide

Bioplastics en hun veelbelovende toekomst

Hoewel we alleen kunnen hopen ooit 100% op hennep gebaseerde plastic flessen in supermarkten te zien, is de technologie gewoon niet klaar om winstgevend te concurreren met de productieprocessen van bijvoorbeeld polymere harsen – inclusief het alomtegenwoordige tereftalaat. Gemaakt van polyethyleen (of PET). ) – die bijna 80 jaar voorsprong hebben in de industriële ontwikkeling . Als je vecht tegen plastic, moet je je realiseren dat je niet alleen concurreert met het materiaal, maar ook met de olie-industrie en dat zijn taaie jongens want daar zit heel veel geld. En de wereldwijde olietoeleveringsketen die wordt gebruikt om conventionele kunststoffen te maken, is de meest geavanceerde (en ook veruit de meest agressieve) ter wereld.

Investeren

Het goede nieuws is dat veel bedrijven, nadat ze de complete aarde hebben overspoeld met kunststoffen, nu wel investeren in onderzoek om deze traditionele kunststoffen te vervangen, aangezien het eerste bedrijf dat een levensvatbaar commercieel plantaardig product produceert, waarschijnlijk miljarden zal kunnen verdienen. Bijvoorbeeld, bedrijven als Coca-Cola hebben geëxperimenteerd met 100% plantaardige flessen , maar de handel verkrijgbare producten zijn niet meer dan 30% plantaardig materiaal, terwijl de rest wordt gemaakt van de traditionele fossiele brandstoffen.

Bedrijven doen wel hun best om in hennep plastic te investeren, maar worden tegengewerkt

Kosten

Hoewel de kosten van fossiele brandstoffen laag blijven dankzij hulp en subsidies, blijven hennepproducten voor het grootste deel luxeartikelen. Tientallen jaren van verbodsbepalingen betekenen dat het ons nog steeds ontbreekt aan veel van de infrastructuur die nodig is om hennep efficiënter tot plastic te laten groeien en verwerken. Een gemiste kans.

Farm Bill

Maar dankzij de Farm Bill van 2018  die industriële hennep legaliseerde, zullen de hennepprijzen ongetwijfeld dalen en zal de technologie verbeteren naarmate de teelt zich van kust tot kust verspreidt. Op dit moment wordt de meeste hennep in de Verenigde Staten gekweekt voor CBD, maar in plaats van de stelen van de planten weg te gooien, kunnen ze worden hergebruikt in plastic . Bovendien beginnen steeds meer boeren te experimenteren met andere variëteiten die gemakkelijker kunnen worden geoogst vanwege hun vezelgehalte, wat de omschakeling van polymeer naar hennep ongetwijfeld veel sneller zal maken voor zowel fabrikanten als consumenten.

Behoefte

Er is dringend behoefte aan de ontwikkeling van biologisch afbreekbare alternatieven voor op aardolie gebaseerde kunststoffen. Met het huidige verbruik is het simpelweg niet haalbaar om de wereld te blijven overspoelen met conventioneel plastic . En hennep is een grondstof die uit het verleden komt en die ons kan helpen de toekomst van onze planeet te redden.

Bedreiging

Het continueren van de productie van conventionele plastics dragen bij aan het ontstaan van vele tonnen microplastics die door de consumptie van onder andere vis in het menselijk lichaam komt. Wanneer de percentages daarvan oplopen en er ophopingen ontstaan dan kan dit leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Het is dus niet alleen de natuurlijke omgeving die snakt naar hennep plastics, maar ook het menselijk lichaam.