Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Geheim vak in auto wordt strafbaar

jul 4, 2022

Hoewel een garagehouder onlangs nog is vrijgesproken voor het aanbrengen van geheime ruimtes in een personenauto, gaat het toch illegaal worden om in een vervoermiddel, zoals een auto of vrachtwagen, een geheime ruimte te maken die is bestemd voor opslag of vervoer van wapens en drugs.

Wijziging Wetboek van Strafrecht

Dat blijkt uit een geplande wijziging van het Wetboek van Strafrecht, die vandaag openbaar is gemaakt. De afgelopen jaren is volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid gebleken dat criminelen steeds vaker gebruik maken van vervoermiddelen waarin een verborgen ruimte is aangebracht. Vooral een Kia Picanto, Renault Clio en een VW Golf type 7 blijken populair onder de geheime vakken inbouwers.

Ook er mee rijden strafbaar

De strafbaarstelling wordt voorgesteld ‘vanwege de corrumperende werking die hiervan richting de samenleving uitgaat en om een strafrechtelijke norm te stellen’. Het wordt ook verboden om te beschikken over een vervoermiddel als je weet dat zo’n auto, vrachtwagen, boot of motor is uitgerust met een geheime ruimte. Een bizarre strafbaarstelling want wat als je nu je dure horloge in je auto wilt bewaren als je naar het strand gaat? Of je creditcards wilt achterlaten in je auto in een drukke stad in de parkeergarage?

Gevangenis

Op deze vergrijpen komt een gevangenisstraf van hoogstens een jaar te staan of een geldboete van maximaal 9000  euro. Mensen die van het uitrusten van een vervoermiddel met een verborgen ruimte een ‘beroep of gewoonte’ maken, kunnen nog extra straf tegemoet zien, staat in het voorstel. 

Het plan is nu openbaar gemaakt zodat belanghebbenden commentaar kunnen leveren. Het is nog onduidelijk wanneer de wetswijziging ingaat, dat kan altijd per 1 januari of 1 juli gebeuren.

Politiestaat

De geplande wijziging zal weer veel extra werk op gaan leveren voor advocaten want het Wetboek voorziet prima in de strafbaarstelling van het smokkelen van drugs. Wat is de volgende stap? Koffers verbieden? Als we gewoon alles verbieden en op iedere hoek van de straat 20 politieagenten zetten, zelfs dan nog zullen mensen drugs, wapens, geld of hun drie maanden geleden overleden legkip proberen te smokkelen. Compleet kansloos dus weer deze wetswijziging en het land lijkt echt een zeer enge politiestaat te worden met dit soort imbeciele wetten.