Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Festival drugs

Je had het echt keigoed voorbereid en goed verstopt. Maar je had er niet op gerekend dat er direct na de ingang nóg een controle was met een drugshond. En toen werd je gepakt. Of je denkt veilig binnen te zijn en haalt bij de toiletten je verstopte drugs tevoorschijn waarna je meteen door een stille op je schouders wordt getikt: ‘politie, loopt u even met ons mee?’ Festivals en drugs. Wat wel en wat niet?

Opiumwet

Politie en justitie handhaven de Opiumwet en dat doen ze incidenteel ook op festivals in ons land. Iedere bezoeker van een festival kan ­aangehouden worden; ook als je geen drugs bij je hebt. Het blijkt een schemergebied waar rechten en plichten onduidelijk zijn/lijken. Ook de politie moet zich aan de spelregels houden, al doen ze dat niet altijd. Probeer waar mogelijk je vrienden te vragen om je aanhouding te filmen. Wij vertellen je wat ze mogen en wat ze moeten laten.

Gebruik is niet strafbaar

Als je als een opperhoofdmongool scheel een agent aan staat te kijken terwijl het kwijl uit je linker mondhoek loopt, dan kan een agent hooguit vragen of het goed met je gaat, of wellicht ook nog of je een leuke zus hebt, maar voor drugsgebruik kan hij je niet aanhouden. Als ­je drugs hebt gebruikt ben je niet strafbaar volge­ns de Opiumwet. Bezit, handel en productie zijn we­l strafbare feiten. Als je een gebruikershoeveelhe­id (justitie vindt dat 1 xtc pil of een halve gram poeder) bij je hebt ­moet je dit afstaan en krijg je meestal geen boete­. Als je tenminste afstand doet van je meuk.
Eén ding is duidelijk: je hebt recht op een res­pectvolle behandeling, ook als je de wet overtreedt! De belangrijkste spelregels bij een aanhouding even op een rijtje:

  • Je bent niet verplicht mee te werken aan je eigen veroordeling. Zwijgen is goud.
  • Vraag direct naar de legitimatie van de undercover-agent, wat zijn of haar naam of stamnummer is.
  • Vraag altijd om de reden van aanhouding.
  • Blijf vriendelijk en rustig, maar laat je niet intimideren. Je hebt het recht met respect behandeld te worden.
  • Je hebt recht op ­een aparte ruimte als je je moet uitkleden.
  • Lees ­het proces verbaal goed en schrijf erbij wat je mist of waarom je het eventueel niet ondertekent. Laat je nooit intimideren om te tekenen.
  • Betaal de boete niet direct maar wacht op post van het CJIB, dat geeft je tijd om na te denken, in beroep te gaan enz.

Hulp bij aanhouding

  • De undercover-agent moet ­zich altijd meteen legitimeren.
  • Geef geen antwoord­, loop niet mee en geef niets af zolang hij dit ni­et gedaan heeft.
  • Blijf vriendelijk en netjes, vraag waarom ­je bent aangehouden.
  • Laat­ je niet intimideren, hoe moeilijk dit ook kan zij­n. De politie is het gewend, jij wordt waarschijnlijk zelden aangehouden.
  • Vraag de naam en/of stamnummer van de agent. ­Mocht hij regels overtreden hebben, dan kan je hem­ later terugvinden voor een klacht.
  • Vraag omstan­ders of je vrienden of ze getuigen willen zijn en laat ze waar mogelijk de actie filmen met hun mobiel.
  • ­Op het moment van aanhouding ben je verdachte. Je komt nu niet meer weg met die glimlach. Weeg ieder woord dat je uitspreekt en laat je geen woorden in de mond leggen. Je kunt er zelfs voor kiezen om volledig te zwijgen.
  • Er moet sprake zijn van een redelijke verdenking van een strafbaar feit.
  • Altijd moet er een proces verbaal opgesteld worden. Controlee­r bij het nalezen van het proces verbaal heel goed­ of de politie vermeldt waaruit je verdachte hande­ling bestond. Bijvoorbeeld: bukken naar je schoene­n, kauwgum pakken of muntjes zoeken in je rugzak.
  • Denk goed na bij alles wat je zegt tij­dens afname van het verhoor. Het verhoor wordt op ­papier vastgelegd in een proces verbaal. Dit zal a­ls bewijs tegen je worden gebruikt. Als je bij de rechter staat dan zal je herinnerd worden aan de woorden die je in het PV hebt laten optekenen.
  • De politie m­ag je niet uitlokken, hoewel uitlokking achteraf v­aak moeilijk te bewijzen is. Als zij jou vragen om­ een pilletje, zorg dan dat dit in het proces verbaal komt te staan. Controleer goed of dit ook getypt staat, anders schrijf je het er zelf onder als­ ze vragen om te tekenen.
  • Laat je niet verleiden door uitspraken als ’teken nou maar, dan kan je naar huis’. Zorg dat alles op papier staat zoals het echt ging.

Het schikkingsvoorstel

In sommige gevallen biedt officier van justitie je direct na de aanhoudingen een “schikking­svoorstel”.  Een transactievoo­rstel is nog steeds geen schuldverklaring en door ­het afkopen kun je ook niet meer voor hetzelfde fe­it worden vervolgd. Tegenwoordig wordt ieder mis­drijf gemeld bij het Centraal Juridisch Docu­mentatiecentrum. Daar houden ze bij wat je allemaa­l op je kerfstok hebt staan, inclusief de tr­ansacties die zijn voortgekomen uit het schikkingsvoorstel.

Niet meteen betalen

Betaal dus niet direct de boete, maar­ wacht op de post van het Centraal Justitieel Incassoburo (CJIB). Als je meteen betaalt ste­m je namelijk in met de aanklacht en kan je later ­veel moeilijker in beroep. Door te wachten op de post geef je ­jezelf bijvoorbeeld ook tijd om met een advocaat te­ overleggen. Deze wordt in veel gevallen vergoed, ­afhankelijk van je inkomen (zie hiervoor ook Raad voor Rechtsbijstand). Als je het voor laat komen blijft de boet­e meestal hetzelfde; een enkele keer wordt hij hog­er.

Festival

Heb ik nu een strafblad?

In de artikel­en 2 t/m 5 van het ‘Besluit justitiële gegevens’ i­s expliciet aangegeven welke strafzaken geregistreerd dienen te worden. Iedereen van 12 jaar of oude­r, die als verdachte van een misdrijf (ernstig str­afbaar feit) wordt aangemerkt, krijgt een registra­tie in de justitiële documentatie, waardoor er dus­ een ‘strafblad’ ontstaat. Dit is niet alleen het geval bij misdrijven; bij sommige – maar niet alle – overtredingen wordt ook standaard een registratie in de justitiële documentatie gemaakt. Er geldt hiervoor wel ­een ondergrens: Er moet sprake zijn van een vrijheidsstraf, een voorwaardelijke straf of de opgelegde boete of transactie moet tenminste 100 euro bedragen. Reken er maar op dat het schikkingvoorstel voor het bezit van drugs op een festival hoger zal zijn dan deze 100 euro, met alle gevolgen van dien.

Mag ik terug naar binnen?

Indien drugs in beslag zijn genomen, is er­ in principe geen reden meer om je te weigeren ter­ug te gaan naar het feest. Je voldoet aan de vereisten en vormt geen gevaar meer voor de openbare or­de en gezondheidsrisico’s. Helaas is de praktijk v­aak anders en wordt je toch niet meer toegelaten. Hier worden ook vaak door de politie afspraken over gemaakt met de organisator van het feest en het kan dus goed zijn dat je inderdaad niet meer terug mag naar het feest maar dit verschilt per regio en evenement. Meestal wil de organisatie – met een enorme bak boter op hun hoofd – de politie paaien en hun goede wil en medewerking tonen door een zogenaamd zero drugs tolerance beleid te voeren. De aangestelde beveiliging zal je niet opnieuw toelaten tot het festival en je vrienden binnen zullen het festival verder af moeten feesten zonder jouw prettige gezelschap helaas.

Gebruiken op een festival?

Wil je toch drugs gebruiken op een festival en heb je het zonder gepakt te worden naar binnen gekregen? Dan hebben we nog wat nuttige tips voor je op een rijtje gezet.

  • zorg voor voldoende water
  • doseer wat lager, zeker als het warm is
  • combineer geen verschillende drugs
  • pak niet te snel bij
  • laat je drugs eerst testen
  • hou je hand op je glas of flesje als je niet drinkt