Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Gepakt met een wietkwekerij?

dec 29, 2022
Wietkwekerij professioneel

Wiet kweken. Voor de één broodnodig omdat de wiet uit de apotheek onbetaalbaar is, voor de ander gewoon om zijn hobby te kunnen uitoefenen en voor de laatste club is het een centje bijverdienen. Eén overeenkomst hebben ze allemaal en dat is de de kans gepakt te worden door de wietpolizei. De straffen voor het kweken van wiet is afhankelijk van een aantal factoren.

Hoe groot is je wietkwekerij?

De allerbelangrijkste factor in de weging van de opgelegde straf na betrapt te zijn met je wietkwekerij is de omvang van de kwekerij. Kort gezegd: het aantal planten dat je hebt staan. Maar ook de mate van professionaliteit, hoeveel oogsten je al hebt gehad, of de elektriciteit is gejat en of je al vaker gepakt bent tellen vanzelfsprekend mee.

Voor het eerst gepakt?

Voor iemand die niet eerder is veroordeeld voor een soortgelijk strafbaar feit (die verdachte wordt een“first offender” genoemd) hebben rechters richtlijnen opgesteld. Dit worden de LOVS-oriëntatiepunten genoemd (LOVS: Landelijke Overleg Vakinhoud Strafrecht). De te verwachten straffen zijn in dat geval:

 • 50-100 planten: geldboete van 1.000 euro
 • 100-500 planten: 120 uur taakstraf + 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf
 • 500-1000 planten: 180 uur taakstraf + 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf

Heb je wiet in huis?

Voor het aanwezig hebben van cannabis (wiet/softdrugs) gelden andere richtlijnen. Hierbij wordt de straf bepaald aan de hand van het gewicht van de aangetroffen wiet. De opgelegde straffen zijn volgens de richtlijn van het Openbaar Ministerie dan als volgt:

 • 31-100 gram: geldboete van 200 euro
 • 100-300 gram: geldboete van 400 euro
 • 300-500 gram: geldboete van 750 euro
 • 500-2500 gram: 100 uur taakstraf
 • 2.500-5.000 gram: 180 uur taakstraf
 • 5.000-10.000 gram 4 maanden gevangenisstraf onvoorwaardelijk
 • 10.000-25.000 gram 6 maanden gevangenisstraf onvoorwaardelijk
 • 25.000-250.000 gram 12 maanden gevangenisstraf onvoorwaardelijk

Invloed op je straf

Je kunt wat invloed uitoefenen op je straf. Probeer als het mogelijk is om je elektriciteit niet te stelen, maar gewoon te betalen. Daarnaast zorg je ervoor dat in je wiethok geen duidelijk herkenbare zaken zijn gebruikt met daarop een datum. Houten balkjes van de bouwmarkt hebben een barcode bijvoorbeeld. Die barcode kan soms herleid worden naar een verkoopdatum. Zorg er ook voor dat je na je oogst zeer intensief de ruimte reinigt waarin je wiet kweekt, zodat er niet gezegd kan worden dat er al meerdere oogsten waren.

Voorkomen dat je gepakt wordt

Discretie is van groot belang bij het kweken van wiet. Discretie is de kunst van voorzichtigheid en geheimhouding, en als een wietkweker weten ze dit heel goed. Gelet op mogelijke strafrechtelijke gevolgen en lokale verordeningen, is het kweken van wiet geen kwestie om lichtvaardig over te denken.

Hou het geheim

Een professionele kweker moet steeds voorzichtig zijn bij het kweken van wiet. Ze moeten opletten dat hun wietkwekerij geheim blijft en de omliggende bewoners niet lastig valt met overlast, stank of verontrustende situaties. Kwekers zouden hun tuin of kas zo goed mogelijk moeten camoufleren door middel van hoge schuttingen, of het gebruik van kunstmatige begroeiing, zodat het van buitenaf niet zichtbaar is.

Geluid kan ook verraden

Geluid is ook een belangrijke factor die mee bepaalt hoe discreet een kweker werkt. Het is belangrijk om te weten dat sterke ventilatoren, airconditioning en andere meer complexe ventilatoren als het veen worden opgezet, het geluid naar buiten kunnen verplaatsen en daarmee de kostbare anonimiteit vermijden.

Het is eveneens belangrijk om er zeker van te zijn dat minderjarigen niet betrokken zijn bij het kweken van wiet. Kwekers hebben hierbij steeds de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat diegenen die bij de proces betrokken zijn, volledig legaal en volwassen zijn.
Kwekers moeten er altijd op letten dat ze hun omgeving niet verstoren, geen informatie delen over hun activiteiten met onbekenden en mensen met wie ze niet vertrouwd zijn. In het algemeen is discretie een van de belangrijkste aspecten van het kweken van marihuana. Kwekers dienen hier altijd rekening mee te houden om te vermijden dat ze in

Wat je moet weten over veiligheid en beveiliging van wietkwekerijen

Veiligheid en beveiliging zijn cruciaal voor wietkwekerijen en andere locaties waar cannabisproducten worden geteeld, verpakt en verkocht. Ondanks de legalisering en decriminalisering van wiet in veel landen, is het illegaal om te dealen met wiet en is het belangrijk om te zorgen dat een kwekerij veilig en beveiligd is.

Het belangrijkste waar wietkwekerijen op moeten letten, is samenwerken met mensen die ervaring hebben in het beveiligen van wietkwekerijen. Daarnaast is het belangrijk om zowel de ruimte te beveiligen met een goed alarmsysteem en mogelijk met camera. Vergeet ook niet om ervoor te zorgen dat er een alarm is wanneer er een waterlekkage is. Je zult de eerste niet zijn die betrapt wordt omdat een etage lager het water langs de muren loopt.

Om ervoor te zorgen dat de kwekerij op de lange termijn productief en succesvol blijft, is het ook belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen en ervoor te zorgen dat alle beveiligingsmaatregelen up-to-date blijft.

Hoe je onopgemerkt blijft bij het kweken van wiet

Om onopgemerkt te blijven bij het kweken van marihuana is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Om de risico’s van ontdekking te minimaliseren, is het aan te raden bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen.

Ten eerste is het verstandig om meerdere locaties te gebruiken voor het kweken, in plaats van het doen op één plek. Als je meerdere locaties gebruikt, is de kans dat je gepakt of bestolen wordt aanzienlijk kleiner.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je ruimte goed geventileerd is. Bovendien is het belangrijk om te zorgen dat er geen verdachte geuren afkomstig van het kweken uit de ruimte komen.

Om het risico van ontdekking te verminderen, is het ook raadzaam om de hoeveelheid licht die je gebruikt te beperken. Gebruik geen helder licht, maar kies voor een zachtere, meer diffuus lichtbron. Of als je toch gaat voor de gasontladingslampen, zorg er dan tenminste voor dat er helemaal nergens licht kan ontsnappen dat de aandacht kan trekken.

Als laatste is het essentieel om ervoor te zorgen dat alleen jij en eventueel enkele personen die je vertrouwt op de hoogte zijn van wat er gebeurt. Zodra je de locatie en de methode delen met anderen, verhoog je de kans op ontdekking aanzienlijk.

Wat zijn de risico’s van het kweken van wiet en hoe je deze minimaliseert

Het kweken van wiet brengt een aantal risico’s met zich mee. Deze omvatten onder meer het kweken van een illegale plant, overlast door ventilatie, verminderde huisvesting en milieuverontreiniging.

Illegaal Kweken

Het is illegaal om wiet te kweken, wat betekent dat kwekers zich niet aan de wetten en regels houden. Dit stelt ze in staat om onder de radar te blijven, maar het kan ook leiden tot ernstige strafrechtelijke gevolgen, zoals boetes en gevangenisstraffen.

Overlast van ventilatie

Kwekers moeten een ventilatiesysteem installeren om de temperatuur van de kwekerij te regulieren en te voorkomen dat de planten overlast veroorzaken. Helaas kan dit ook leiden tot overlast voor de buren, vooral als het systeem geen effectieve geluidsisolatie heeft.

Het is belangrijk om een stille ventilator te kopen die de luchtstroom in de kweekkamer efficiënt regelt zonder een geluidsoverlast te veroorzaken.

Verzorg je ruimte

Het kweken van wiet kan leiden tot een verminderde huisvesting als de planten niet goed worden verzorgd. De kwekerij heeft een heleboel warmte en vocht nodig om de planten te laten groeien, maar als er te veel vocht aanwezig is, kan dit schimmel en schimmel groei veroorzaken. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat er regelmatig wordt geventileerd, vocht wordt afgevoerd en dat de temperatuur niet te hoog wordt.