Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Giga drugszaak in Spanje met Nederlands kopstuk

jan 11, 2021
Drugsbende Spanjefoto: Guardia Civil

De grootste drugsvangst ooit, zo koppen de Spaanse kranten. Naar het schijnt hebben de Spaanse speurders de grootste inbeslagname van synthetische drugs gedaan in de Spaanse geschiedenis.

Nederlandse leiding

De politie hield elf verdachten aan en zegt de een Nederlander de leider was van deze criminele club. Volgens de Spaanse politie gaat het om de belangrijkste internationale drugsorganisatie die zich in het land bezighield met de productie en distributie van synthetische drugs. Acht verdachten zitten nog vast, waaronder de Nederlander.

Pillekes

Grote hoeveelheden

Tijdens de actie nam de Spaanse politie 827.000 MDMA-pillen, 76 kilo amfetamine, 39,5 kilo mdma kristallen, 217 liter vloeibare amfetamine, 1,65 kilo roze cocaïne, 1.650 kilogram 2C-B (bekend als nexus, erox, pink panther, tussi, tucibí, enz.), 310 kilo hasj, 89 kilo marihuana (vacuüm verpakt), verschillende snij- en / of vervalsingssubstanties (lidocaïne, cafeïne, levamisol) en zuren voor de productie van het synthetische drugs (zoutzuur en zwavelzuur) en 2.000 doses LSD in beslag. De Spaanse autoriteiten noemen het grootste vangst ooit van synthetische drugs in Spanje.
Naast de drugs werden er ook twee pistolen, twee mortiergranaten en een machete aangetroffen. Daarnaast werden drie pleziervaartuigen, negen voertuigen en 267.000 euro cash geld in beslag genomen.

Druglabs

De organisatie kende bendeleden afkomstig uit Nederland, Spanje, Roemenië, Colombia en Italië en opereerde vanuit Barcelona. Niet alleen daar werden op twee plekken drugs gemaakt, ook in Malaga en op Ibiza werden drugslabs ontmanteld. Dit gebeurde gedeeltelijk al in de maand november van het vorige jaar. De verdachten worden beschuldigd van drugshandel, deelname aan een criminele organisatie en illegaal wapenbezit.

Elektrische transformatoren

De drugsbende werd gefinancierd met hasj en wiet die naar Nederland werd gestuurd. Eenmaal in Nederland werd het deels verkocht en deels naar Verenigd Koninkrijk gesmokkeld. De softdrugs werden verzonden in aangepaste driefasige elektrische transformatoren, met een dubbele bodem, die onder het mom van legale koopwaar samen met klassieke auto’s werden vervoerd. Nadat de hasj en de zakken met wiet in Nederland waren afgeleverd, maakten ze gebruik van de terugreis van diezelfde transformatoren om de synthetische drug naar Spanje te vervoeren.

Drugslab Barcelona

Tijdens een inval in een drugslab in Barcelona waar amfetamine (speed), methamfetamine en mdma werd gemaakt, schoot een lid van de criminele organisatie op agenten van de tactische eenheden die het pand binnenvielen. Het vermoeden is dat de schutter niet wist dat de politie binnenviel. De criminele organisatie bevoorraadde de drugs in Andalusië, Balearen, Valencia en Catalonië, waar het netwerken had voor de distributie ervan.

Jarenlang

Het onderzoek, dat ongeveer een jaar heeft geduurd, heeft verschillende fasen gekend. In eerste instantie werden de twee laboratoria in Barcelona waar de drugs werd verwerkt, ontmanteld. In een oogwenk werd het distributiesysteem in Nederland ontmanteld. En tot slot, in de maand november, werden 10 huiszoekingen gedaan in de provincies Malaga, Barcelona en op Ibiza, waar negen mensen werden gearresteerd, evenals het hoofd van de organisatie, een Nederlander.

Gedetineerd

Zoals uitgelegd door de hoofdinspecteur van de afdeling verdovende middelen van de nationale politie in Barcelona, ​​“werden alle gedetineerden, die tussen de 40 en 50 jaar oud zijn, op basis van tijd ingehuurd. Ze reisden om de drugs te vervaardigen en keerden vervolgens terug naar hun huis. Dat deden ze al een aantal jaren ”. Van al het materiaal dat in beslag is genomen, wijzen de Guardia Civil en de politie op de 217 liter vloeibare amfetamine die in beslag is genomen – verwerkt zou dit 738 kilogram amfetaminesulfaat (speed) zijn.