Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Groninger bestelt Russische handgranaten

apr 19, 2022
Handgranaat grinder

Via het Darkweb handgranaten bestellen. Wat een plan. Een 42-jarige Groninger moet 240 uur papier prikken omdat hij twee Russische handgranaten probeerde te bestellen. Het Openbaar Ministerie eiste eerder een celstraf van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Lang gewacht

Omdat de rechterlijke macht wordt overspoeld met zaken kwam deze zaak nu pas aan de orde, terwijl de feiten dateren uit 2017. Belachelijk toch. De man hoeft van de rechter daarom niet meer naar de gevangenis.

2017

De Darkweb bestelling kwam in maart 2017 via een Amerikaans onderzoek in beeld. De levensgevaarlijke attributen waren onder de naam DutchGBL besteld en moesten afgeleverd worden bij een woning aan de Korreweg in Groningen. De besteller gaf bij de bestelling aan later ook interesse te hebben in Semtex en ontstekers (een plastisch explosief dat kan worden gebruikt bij het opblazen van gebouwen). Op de dag van de bestelling postten de agenten in de buurt van de woning, om te zien wie dat zou aannemen. De handgranaten waren uit voorzorg al onklaar gemaakt.

Ontvanger handgranaten

De ontvanger was de 42-jarige man, die direct werd aangehouden. Hij woonde destijds in Leek, waar de politie ook meteen de woning doorzocht. Daar vonden de agenten briefjes met de term DutchGBL, een flinke hoeveelheid illegale pillen en een vals rijbewijs. Het OM verweet de man ook dat hij GBL insloeg als grondstof voor de drug GHB. Maar de rechter vond het niet bewezen dat de Stadjer GHB had willen maken en sprak hem daarvan vrij. De uiteindelijke straf pakte ook lager uit doordat een deel van de feiten niet is bewezen. Een missertje dus voor de rechercheurs weer eens.

Taakstraf en voorwaardelijk

Naast de werkstraf legde de rechter de Stadjer een celstraf van 547 dagen op waarvan 395 dagen voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel heeft de man in voorarrest uitgezeten, dus na de zitting kon hij in vrijheid de zaal verlaten.