Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Groot onderzoek naar ketelbouwer

feb 20, 2023
KetelsAfbeelding ter illustratie

Zevenbergen – Afgelopen week hield de politie vijf verdachten aan na een langdurig onderzoek naar een ketelbouwer. Deze ketels worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs. De politie sluit niet uit dat er nog meer mensen aangehouden worden.

Faciliteerders drugsproductie

In maart 2022 startte de politie een groot onderzoek gericht op faciliteerders van de productie van synthetische drugs. Door de verkoop van grondstoffen en materialen wordt deze vorm van georganiseerde misdaad in stand gehouden. Naast het oprollen van drugslabs zoekt de politie dus ook naar de mensen die producten leveren om synthetische drugs te maken. Denk hierbij aan ketels, bakken en speciale stoffen. De politie hoopt, door ook de leveranciers aan te pakken, de productie van drugs te stoppen. (redactie: ROFLOL, ze beweren zelf andere dingen)

Diverse ketels

Uit dit onderzoek bleek dat er in een pand in Zevenbergen ketels gebouwd werden. In november 2022 zijn er tijdens een actiedag meerdere woningen doorzocht. In een woning zijn diverse ketels aangetroffen. Hierop zijn maandag 13 februari 2023 en woensdag 15 februari 2023 vijf verdachten aangehouden. Allen zijn ze afkomstig uit diverse gemeenten in de regio West-Brabant.

Voorgeleid

Twee verdachten zijn voorgeleid aan de Rechter-Commissaris. Beiden zijn in bewaring gesteld en zitten in beperkingen. Daarover kan dus geen nadere informatie worden gegeven. De drie andere verdachten zijn in vrijheid gesteld

Facilitators

Sinds enige tijd heeft de politie, in samenwerking met het Openbaar Ministerie, de manier van het aanpakken en voorkomen van drugslabs uitgebreid. Waar we in het begin alleen onze pijlen richtten op de al draaiende laboratoriums is dat uitgebreid naar verdachten die het mogelijk maken om laboratoriums op te bouwen. Dus voordat ze in werking zijn en drugs produceren. Dan gaat het bijvoorbeeld over de mensen die de benodigde ketels leveren om de drugs te produceren. Of de mensen die daadwerkelijk de drugs maken, de zogenaamde koks. Of mensen die op een andere wijze bij het facilitair proces van het opbouwen van een lab betrokken zijn. De praktijken van deze ‘facilitators’ zijn namelijk net zo strafbaar.

Bron: politie.nl

volgslagen kansloze acties waarbij de politie vooral zichzelf bezighoudt. Nog nooit heeft een drugsactie geleid tot minder gebruik of minder criminaliteit

Onvoorstelbare houding

De houding van de politie is stuitend. Al decennia lang worden persberichten als de bovenstaande gepubliceerd. En als je dan leest “De politie hoopt, door ook de leveranciers aan te pakken, de productie van drugs te stoppen“, dan vraag je je serieus af of ze zichzelf niet aan het voorliegen zijn. Want al tientallen jaren lopen ze achter de feiten aan, is de drugs nog steeds volop en makkelijk beschikbaar voor iedereen die dat maar wil en is de criminaliteit alleen maar gestegen. Lekker bezig.