Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Grootschalige olijfoliefraude opgespoord

dec 7, 2023
Olijven

Een gecoördineerde actie van de Spaanse Guardia Civil, de Italiaanse Carabinieri en Europol heeft geleid tot de ontmanteling van een omvangrijk internationaal crimineel netwerk. Deze groep bracht inferieure kwaliteit olijfolie op de markt als hoogwaardige extra vierge olijfolie.

Elf verdachten

In de afgelopen maand zijn elf verdachten gearresteerd. Daarbij is bijna 100.000 euro in contanten en ongeveer 260.000 liter vervalste olijfolie in beslag genomen.

Gecontroleerde vrachtwagen

De zaak kwam aan het rollen na een inspectie door de Guardia Civil van een vrachtwagen in Ciudad Real, gelegen tussen Madrid en Sevilla, waarbij bepaalde onregelmatigheden aan het licht kwamen. Deze vondst was de sleutel tot het blootleggen van het uitgebreide netwerk achter de vervalsing. Parallel hieraan stuitte de Italiaanse Carabinieri op een vergelijkbaar schandaal in Italië.

Invallen op acht plekken

Door gezamenlijke invallen op acht verschillende locaties zijn in de regio rond Ciudad Real zes personen gearresteerd en twaalf vaten met vervalste olie in beslag genomen. In Sicilië en Toscane hebben de autoriteiten drie oliefabrieken onderzocht die van betrokkenheid worden verdacht.

Product voor olielampen

De fraudeurs vermengden hoogwaardige olijfolie met een bijproduct van de olieproductie, dat bekendstaat om zijn gebruik in olielampen en dat een onaangename smaak en geur heeft. Deze handelaren, die hun bedrijven bewust niet hadden geregistreerd om ontdekking te vermijden, worden nu strafrechtelijk vervolgd. De aanzienlijke hoeveelheden in beslag genomen vervalste olie benadrukken de grote schaal van de frauduleuze activiteiten van dit netwerk.