Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Grote cocaïnevangst Spaanse politie

dec 14, 2023
Containers dubbele bodem

De Spaanse politie heeft recentelijk ongeveer 11.000 kilo cocaïne onderschept in twee afzonderlijke operaties in de havens van Valencia en Vigo, waarbij twintig personen zijn gearresteerd. De in beslag genomen drugs waren verborgen in zeecontainers, volgens de Spaanse Nationale Politie gelinkt aan criminele organisaties uit de Balkan.

De haven van Vigo

In de haven van Vigo werd een recordhoeveelheid van 7500 kilo cocaïne gevonden, verstopt tussen bevroren tonijnfilets, de grootste vangst ooit in de regio Galicië. In Valencia onderschepte de politie 3400 kilo cocaïne, verborgen in dubbele bodems van zeecontainers.

De identiteit van de verdachten is niet vrijgegeven

Uit onderzoek blijkt dat de gearresteerden in Galicië deel uitmaakten van een ingewikkeld zakelijk netwerk, bedoeld om grote hoeveelheden cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar La Coruña te transporteren. Het spoor leidt naar het hoofdkantoor van een groot visbedrijf in La Coruña, gespecialiseerd in internationale handel in diepgevroren vis en zeevruchten, met connecties in onroerend goed en bouw.

Een van de hoofdverdachten in deze zaak is de directeur van dit conglomeraat. De containers met de drugs kwamen aanvankelijk aan in de haven van Algeciras en werden vervolgens doorgevoerd naar Vigo. De politie ontdekte dat de cocaïne, gemarkeerd met vier verschillende stempels, bestemd was voor distributie aan vier verschillende criminele groepen in Europa.

Containers met dubbele bodem

In Valencia trof de politie containers met een dubbele bodem aan, die aanvankelijk als “leeg” werden opgeslagen in een haventerrein. De containers werden na verloop van tijd opgehaald, maar de politie hield ze nauwlettend in de gaten. Ondanks de pogingen van de smokkelaars om surveillances uit te voeren en te controleren of de containers werden bewaakt, greep de politie in toen de containers verzameld waren in een loods, waarbij nog eens 3400 kilo cocaïne in beslag werd genomen.