Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Grote Nederlandse cocaïnebende gepakt in Spanje

jan 2, 2024
Coke tussen bananen uit Ecuador

De autoriteiten van Spanje en Nederland hebben samen vijf verdachten gearresteerd, vermoedelijk betrokken bij een internationaal drugssyndicaat gespecialiseerd in cocaïnehandel. Drie van deze arrestaties vonden plaats in Spanje en twee in Nederland. Deze personen worden in verband gebracht met de vondst van meer dan 2.300 kilo cocaïne in Spaanse havens, waaronder in Bilbao (2020) en Algeciras (2021 en 2022).

Container uit Ecuador

In april 2020 werd de eerste grote lading cocaïne, zo’n 1.100 kilo, ontdekt in een container uit Ecuador in de haven van Bilbao, verborgen in een lading bananen.

Bandi-Hammer

Het onderzoek, genaamd “Bandi-Hammer”, geleid door de Baskische en Amerikaanse douane, onthulde een omvangrijk cocaïnenetwerk. Dit netwerk gebruikte legaal ogende bedrijven voor het importeren van cocaïne, verstopt in containers met legitieme vracht.

Verschillende in Madrid gevestigde fruitimportbedrijven, opgezet om cocaïne uit Zuid-Amerika te smokkelen, kwamen in de loop van het onderzoek naar voren.

Algeciras

In september 2021 werd in Algeciras door de Baskische en Andalusische douane, samen met een speciale eenheid van de Spaanse politie, 1.152 kilo cocaïne in beslag genomen, waarbij een tweede verdachte werd gearresteerd. In november 2022 volgde de vondst van nog eens 96 kilo cocaïne in dezelfde haven, die ook gelinkt werd aan dezelfde organisatie.

Belastend bewijs tegen dit netwerk kwam uit maandenlang onderzoek door de Guardia Civil naar gecodeerde pgp-chats van de verdachten, waarin zij openlijk over de smokkel spraken.

Madrid, Alicante en Amsterdam

In Amsterdam en in de Spaanse provincies Madrid en Alicante werden in november 2022 invallen gedaan, resulterend in vijf arrestaties. De verdachten worden beschuldigd van grootschalige drugshandel, witwassen, betrokkenheid bij een criminele organisatie en de invoer van 2.348 kilo cocaïne in Spanje.

De reden voor de late bekendmaking van deze informatie is niet bekend.

Albanese drugsbaas

De Spaanse autoriteiten hebben ook gemeld dat de Amerikaanse autoriteiten een vooraanstaande Albanese drugsdealer, die in de VS woonde, hebben opgepakt. Deze man zou een groot netwerk leiden dat cocaïne verspreidde in meer dan vijftien landen, inclusief Spanje. Hij wordt ook in verband gebracht met de ontwikkeling van een ‘onderwaterdrone’ voor het transport van grote hoeveelheden cocaïne tussen Zuid-Amerika en Europa. Dit Amerikaanse onderzoek hangt samen met de Spaanse vondst van 1.100 kilo cocaïne in Bilbao in 2020.

In het “Bandi-Hammer” onderzoek werkten naast de Spaanse politie en Guardia Civil, ook de Nederlandse politie en de Amerikaanse DEA samen.