Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Guarana is echt heel bijzonder

jun 14, 2021
Guarana

Als jij dacht dat koffie de meeste cafeïne bevat, dan kom je van een koude kermis thuis. Hoewel de koffieboon van oudsher bekend staat om haar cafeïnegehalte en geacht wordt vele mensen wakker te laten worden als ze een kopje koffie drinken ’s morgens, er is iets dat veel sterker is en dat heet Guarana.

Amazone

In het Amazonebekken groeit aan een klimplant een een kleine, roodbruine bes. En wat in eerste instantie een klein onschuldig besje lijkt, is in werkelijkheid een bommetje met de kracht van een handgranaat. Guarana bevat namelijk tot wel 6 keer de hoeveelheid cafeïne die je aantreft in koffiebonen. Elke Guarana bes bevat een duizelingwekkend cafeïnegehalte van maximaal 4,5%.

Guaraná (Paullinia cupana) is het nootachtig zaadje van een klimplant die groeit in het Amazonebekken in Brazilië, net ten zuiden van de evenaar. Guaraná wordt er sinds eeuwen door de inheemse bevolking gebruikt als natuurlijk ‘energiesupplement’. Tegenwoordig wordt het in Brazilië veel gebruikt voor frisdrank; meer dan 25% van de frisdranken die in Brazilië verkocht worden, bevat Guaraná als hoofdingrediënt.

Wikipedia

Guarana heeft, door deze grote hoeveelheid cafeïne, een sterk en stimulerend effect op onze geest. Wanneer je dus op zoek bent naar een gigantische powerboost, stop dan maar met zoeken. Sterker dan Guarana ga je het in de natuur niet vinden.

Guarana bessen

Wat is Guarana?

Guarana (Paullinia cupana, paullinia, Braziliaanse cacao, guaranabrood) is een plant afkomstig uit het Amazone-regenwoud. We vinden Guarana terug in landen als Venezuela en Brazilië. Het is een plant die zich vastklampt aan andere planten en kan daardoor opklimmen tot een hoogte van zeker 10 meter. Aan de plant komen kleinde rode of roodbruine bessen die zo groot zijn als koffiebonen. Opmerkelijk is dat deze bessen op oogbollen lijken.

Cafeïne

We treffen in de bessen veel cafeïne, maar de bes is ook rijk aan antioxidanten. Dit geeft Guarana een sterk stimulerend effect. Energieke dranken gemaakt van Guarana-extract zijn erg populair in Brazilië. n langzaam dringt het ook in het Westen door tot de mensheid dat Guarana een bijzonder krachtig middel is.

Geschiedenis

Als we kijken naar de geschiedenis dan leren we dat de naam “Guarana” komt van de Guarani-stam van het Amazone-regenwoud. Deze stam gebruikt al eeuwenlang de zaden van de plant om Guarana te maken. Guarana speelt een belangrijke rol in hun cultuur, waar wordt aangenomen dat de plant magische eigenschappen heeft. De stam gebruikte Guarana als een soort van medicijn tegen verschillende kwalen, maar ook om voor de jacht extra energie te realiseren. De Guarani hebben ook een mythische verklaring voor het unieke, oogappelachtige uiterlijk van de guarana-bessen. Volgens de legende kwam de plant niet uit een zaadje, maar uit de ogen van een goddelijk kind dat door een slang werd gedood (…) .

Guarana wordt dus traditioneel gebruikt door Amazone-indianen. De botanische naam “paullinia cupana” verwijst naar de Duitse arts Christian Franz Paullini die één van de eerste Europeanen was die in de 18e eeuw de deugden van Guarana ontdekte.

Roosteren

Er wordt aangenomen dat inboorlingen van het Amazonegebied in Zuid-Amerika de guarana-plant hebben gebruikt lang voordat Brazilië werd “ontdekt” en gekoloniseerd. Ze kweekten de plant, droogden en roosterden de zaden en vermengden ze met water tot een pasta. De pasta van Guarana werd vervolgens gebruikt om dranken en voedsel te maken. Zo wordt Guarana tot op de dag van vandaag gebruikt in energiedrankjes.

De laatste tijd is Guarana -vooral in Zuid Amrikaanse landen- populair geworden als een natuurlijk stimulerend middel dat de vermoeidheid kan voorkomen of bestrijden. Het is erg populair, vooral in Brazilië, waar Guarana op grote schaal wordt geconsumeerd als een drankje dat mensen helpt hittevermoeidheid te overwinnen.

Effect Guarana

Afhankelijk van de dosis en de manier van bereiden is de werkingsduur van Guarana tussen 4 en 7 uur. Net als bij koffie, melden consumenten een verhoogd energieniveau en concentratievermogen. Guarana geeft mensen die gevoelig zijn voor cafeïne uit koffie of frisdranken een beter te verdragen maar even effectief alternatief.

Bijwerkingen

Het is wel belangrijk op te merken dat op de lange termijn identieke bijwerkingen optreden als bij het drinken van koffie. Er is ook een risico op overdosering, omdat het effect zeer langzaam toeneemt en daardoor wellicht als te zwak kan worden ervaren. Het is verstandig om Guarana laag te doseren, waarbij het gebruik van poeder het beste is. Ongeveer een halve theelepel, in de praktijk ongeveer 2 gram, is een geschikte dosis voor een onervaren Guarana gebruiker. Omdat de duur van het effect relatief lang is, wordt een extra dosis niet aanbevolen.

Dosis afhankelijk

Bijwerkingen zijn afhankelijk van de dosis. Bij de gebruikelijke dosering, kan de cafeïne in guarana slapeloosheid, nervositeit ,rusteloosheid, maag irritatie, misselijkheid, braken, verhoogde hartslag en bloeddruk, snelle ademhaling, trillingen, delirium, diurese, en andere bijwerkingen veroorzaken. Grote guarana doses kunnen leiden tot hoofdpijn, angst, onrust, oorsuizen, pijn bij het plassen, maagkrampen, en onregelmatige hartslag. Mensen die guarana regelmatig gebruiken kunnen   ontwenningsverschijnselen krijgen  als ze hun gebruikelijke hoeveelheid  verminderen.

Waarschuwingen

  • Bij zwangerschap en borstvoeding: Guarana bevat cafeine. Kleine hoeveelheden zijn waarschijnlijk niet schadelijk. Teveel nemen kan het risico op een miskraam vergroten.
  • Angst: De cafeïne in guarana kan gevoelens van angst erger maken.
  • Diabetes: Sommige onderzoek zegt dat de  guarana de bloedsuikerspiegel controle bemoeilijken.
  • Hart-en vaatziekten: De cafeïne in guarana kan leiden tot een onregelmatige hartslag in bepaalde mensen..
  • Hoge bloeddruk: Het nemen van guarana kan de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk te verhogen

Gebruik Guarana

De Amazone indianen malen de zaden en mengen het met maniok bloem, laten het gisten en daarna drogen in de zon. Kleine hoeveelheden worden afgeschaafd van het verkregen brood en gebruikt in de thee. Guarana extract in het Westen wordt gebruikt in kauwgom, thee en blikjes energiedrank.