Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Halsema sloot coffeeshop onterecht

jan 19, 2023
Coffeeshop Los Angeles onterecht geslotenFoto: https://amsterdamcoffeeshops.com/item/los-angeles?_format=html

De Raad van State fluit burgemeester Halsema terug om sluiting coffeeshop Amsterdam. Hij procedeerde bij de Raad van State, de eigenaar van een coffeeshop in Amsterdam-Oost die in 2018 door burgemeester Halsema werd gesloten na twee explosies. Volgens de hoogste bestuursrechter had Halsema beter moeten motiveren waarom de coffeeshop na de explosies niet meer open mocht.

Twee explosies

Bij de coffeeshop vonden in september 2018 twee explosies plaats. Door de explosies liep niet alleen het pand zware schade op, maar ook twee in de buurt geparkeerde auto’s. Het ging om zwaar vuurwerk dat was gebruikt voor de aanslagen.

Als bijna vanzelfsprekend liet Burgemeester Halsema de coffeeshop per direct sluiten. Haar motivatie: “Een dergelijk incident in de openbare ruimte brengt de veiligheid van omwonenden en voorbijgangers ernstig in gevaar en tast de openbare orde aan”.

Voor het incident al problemen

De eigenaar van de coffeeshop liet het daar niet bij zitten en diende een heropeningsverzoek in, maar dat wees Halsema af. Volgens Halsema bleek uit politie-informatie dat er al voor het incident problemen waren met de openbare orde, doordat bezoekers van de coffeeshop overlast veroorzaakten. En de burgemeester dikte de zaak nog verder aan en trok de exploitatievergunning en de gedoogverklaring van de zaak en het adres in. Bij de rechtbank werd de burgemeester vervolgens in het gelijk gesteld, maar de eigenaar van Los Angeles tekende beroep aan bij de Raad van State.