Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Harddrugs in auto medewerker OM kost baan

aug 24, 2020
Justitie

Vorig jaar werd het Openbaar Ministerie ernstig in verlegenheid werd gebracht toen een medewerker van dat Ministerie – met een leidinggevende functie ook nog eens – werd aangehouden in een auto bomvol harddrugs. De rechter heeft nu toestemming gegeven de vrouw te ontslaan. Zij zegt zelf niets van de aangetroffen cocaïne en xtc-pillen te weten.

Harddrugs

De 54-jarige vrouw werkte al 30 jaar bij het Openbaar Ministerie en gaf leiding aan zo’n 30 man personeel en tikte daarmee net over de 5K aan salaris op haar bank iedere maand. Niet genoeg klaarblijkelijk. In juni 2019 meldde haar echtgenoot de vrouw ziek. Maar toen twee leidinggevenden enkele dagen later op ziekenbezoek kwamen, erkende hij dat zijn vrouw in Duitsland vastzat.

Zij bleek te zijn aangehouden als inzittende van een Mercedes, waarin in geheime opbergruimtes zaten. Daarin was 2 kilo cocaïne, 6 kilo speed en 10.000 xtc pillen verstopt.

Voorarrest

De vrouw werd na vijf weken voorarrest voorlopig op vrije voeten gesteld. Wel geldt zij volgens haar werkgever nog als verdachte in de zaak. Ook kon zij niet meer bij het Openbaar Ministerie aan de slag. Na een schorsing en onderzoek stapte haar werkgever namelijk naar de rechter om de vrouw te kunnen ontslaan. Volgens de werkgever gedroeg de leidinggevende zich ernstig verwijtbaar door betrokken te raken bij de drugssmokkel. Daardoor is het vertrouwen in haar volledig verdwenen.

Met haar handelen zou de vrouw niet hebben voldaan aan de hoogste standaarden van integriteit, professionaliteit en betrouwbaarheid die gelden voor medewerkers van het OM, dat de rechtsorde strafrechtelijk moet handhaven.

Ik wist van niets

Geheel voorspelbaar stelt de dame van niets te weten en dat ze onverwachts met haar dochter en schoonzoon mee reed die op vakantie gingen naar Italië. Ze stelt er niet van op de hoogte te zijn geweest dat haar schoonzoon geen lieverdje was, maar iemand met een strafblad. Bovendien komt de gast uit een familie met criminele achtergronden.
Opmerkelijk detail is ook nog het gezelschap tijdens de rit net voor de grens overstapte in een andere auto.

Geen bewijs

Volgens de Rotterdamse kantonrechter heeft de werkgever niet aangetoond dat de vrouw wist van de harddrugs en het strafblad van haar schoonzoon. Toch mag het Openbaar Ministerie de vrouw van de rechter ontslaan.

Door onverwacht naar het buitenland te reizen en daarbij over te stappen in een andere auto zonder kritische vragen te stellen heeft zij volgens de rechter niet gehandeld als ‘integer en oplettend ambtenaar’. Daardoor heeft zij het OM in een ‘benarde positie’ gebracht, aldus de uitspraak.

Ontslagvergoeding

Omdat niet zeker is dat de vrouw van de drugssmokkel wist, kan zij volgens de kantonrechter niet worden ontslagen wegens ‘ernstig verwijtbaar’ handelen. Dat betekent dat het OM haar wel een zogenoemde transitievergoeding moet betalen.

Omdat zij ruim 30 jaar in dienst was, valt die ontslagvergoeding fors uit. De vrouw krijgt naar schatting tussen 50.000 en 60.000 euro bruto mee. Maar dat bedrag is natuurlijk ook lang weer niet genoeg om de in beslag genomen drugs een beetje te compenseren.