Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Het drones verhaal wordt weer afgeschoten

aug 19, 2021

Ieder jaar rond deze tijd, of iets eerder, schieten de overheidsdiensten het drone verhaal weer de media in. Ze maken de buitenkwekers bang met de melding dat gebieden met drones doorzocht worden vanuit de lucht op jacht naar wietplanten in de de open llucht.

Limburgs buitengebied

Deze keer heet het in Limburg het project ‘Het Groene Goud’ waarbinnen de afgelopen weken dronevluchten plaatsvonden, uitgevoerd door toezichthouders van de provincie en de Groene Brigade, om percelen vanuit de lucht te inspecteren op de aanwezigheid van wiet.

Melkveehouder Thieu Bongers uit Kelpen-Oler is deelnemer van het eerste uur. In 2009 vond hij zelf hennep tussen zijn mais en dat heeft grote indruk gemaakt. ‘Je denkt bij jezelf: wat moeten die mensen op mijn perceel? Dat wil je niet. Ik was dan ook blij dat dit project werd opgestart.’ Als deelnemer ontvangt Bongers ieder jaar een oranje jerrycan, die hij op een lange paal in zijn maisperceel plaatst. ‘Zo laat je aan criminelen zien dat het geen zin heeft om daar hennep te planten’, legt hij uit aan Nieuwe Oogst.

Toentertijd werden percelen vanuit de lucht met helikopters door de politie gecontroleerd op de aanwezigheid van wiet. Nu dus met drones. ‘Door gebruik te maken van slimme innovaties, zoals met speciale camera’s uitgeruste drones, kan gericht en efficiënt te werk worden gegaan om wiet op te sporen in maisvelden’, licht gedeputeerde Madeleine van Toorenburg (CDA) van Limburg toe.

Geen kabels

Wat niet wordt verteld is dat de drones een relatief korte vluchtttijd kennen, ze niet in de buurt van luchthaven mogen vliegen en wanneer er elektriciteitskabels of andere soortgelijke obstakels zijn er ook niet gevlogen wordt. Dat zijn natuurlijk zaken waar wiettelers die in de open lucht planten kweken hun voordeel mee doen.

Pakkans toegenomen

‘De resultaten, ook uit de afgelopen jaren, laten zien dat het opsporen vanuit de lucht mede maakt dat deze vorm van hennepteelt steeds minder aantrekkelijk is voor criminelen. De pakkans is toegenomen, doordat we in korte tijd veel gebieden in kaart kunnen brengen en gericht kunnen ruimen.’

Niets gevonden

In september zal er in de gemeente Maasgouw gevlogen worden. De dronevluchten van de afgelopen weken hebben niet geleid tot nieuwe vondsten van wiet. Volgens de betrokken partijen is dit onder meer te danken aan het succes van het hennepbestrijdingsproject. Wij (red.) denken dat het komt omdat wiet niet gekweekt wordt op de plekken waar gevlogen kan worden.