Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Het Peelland interventieteam

mrt 26, 2021

We schreven er al zo vaak over, over al die speciale teams die worden ingezet in de kansloze strijd tegen drugs. Maar het Peelland Interventie Team (PIT) kenden we nog niet. Dit team hield woensdagmiddag een integrale bestuurlijke controle op een bedrijventerrein in Helmond. Aan deze actie namen medewerkers van de politie, de gemeente Helmond, de omgevingsdienst Zuid-Oost Brabant en de Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost deel. De politie hield drie mannen voor overtreding van de Opiumwet.

Loodsen

Tijdens de actie werd op industrieterrein De Weijer een bedrijfsverzamelgebouw met 12 loodsen gecontroleerd. Daar werden verschillende misstanden geconstateerd waaronder milieuovertredingen, strijdigheid met het bestemmingsplan en overtredingen van de brandveiligheid. Op last van de gemeente werd direct door een eigenaar goederen opgeruimd die in de openbare ruimte waren gestald.

Opgepakt

De politie vond in één van de loodsen materialen, waarover vermoedens bestaan dat zij worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs. Ook werd een handelshoeveelheid wiet, vals geld en enkele duizenden euro’s aan contant geld in beslag genomen. Tijdens het onderzoek werden drie mannen aangehouden. Het gaat om een 47-jarige man uit Asten, een 45-jarige man uit Helmond en een 60-jarige man, eveneens afkomstig uit Helmond.
Zij worden er van verdacht meer te weten van de aangetroffen spullen. Het aangehouden drietal werd overgebracht naar het politiebureau heeft daar de nacht doorgebracht.
Ze werden alle drie in de loop van donderdag verhoord en daarna zijn ze weer in vrijheid gesteld. Dat neemt niet weg dat ze verdachte blijven in het onderzoek, dat onverminderd doorgaat.

Kweekmaterialen

In een andere loods in het gebouw werd materiaal aangetroffen dat gebruikt kan worden voor een wietkwekerij. Daarvan werd afstand gedaan.

PIT

Onder de regie van het Peelland Interventie Team zijn er regelmatig controles bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of niet voldoen aan wet- en regelgeving. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.

bron: politie.nl

Wat hebben speciale teams voor zin

Iedereen weet het: de oorlog tegen drugs is een oorlog die justitie nooit gaat of kan winnen. Sterker nog, ze wakkeren criminaliteit aan door een oorlog te voeren. Hoe harder justitie jaagt, des te interessanter wordt het voor criminelen om drugs te produceren. En sinds het begin van de oorlog tegen drugs is er geen pilletje duurder geworden, is de kwaliteit niet veranderd en is de criminaliteit rondom drugs alleen maar gestegen. Het aantal opgerolde wietkwekerijen blijft stabiel, er wordt geen jointje minder gerookt, geen pilletje minder geproduceerd en geen grammetje minder gesnoven.
En we verzinnen dit niet zelf hoor, ook de politie denkt er zo over.