Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Het verschil tussen hennep en wiet

sep 10, 2022
kwekerijWietkwekerij, geen hennepkwekerij. Foto van Pixabay

In de honderden miljoenen kostende oorlog tegen wietkwekers die nooit ‘gewonnen’ zal worden en die alleen maar verliezers kent, gebruikt de pers en vooral justitie nogal eens de woorden hennep, wiet en cannabis verkeerd. De op het eerste oog dezelfde namen voor de dezelfde plant is echt complete onzin. In dit artikel:

  • wat is wiet, hennep en cannabis?
  • wat is wiet?
  • wat is hennep?
  • lijst met verschillen tussen wiet en hennep
  • hennepplanten zijn legaal
  • voorzichtigheid troef bij hennepkweek
  • een oproep aan de pers en justitie

Hennep, wiet, cannabis

Laten we bij het begin beginnen. Hennep, wiet en cannabis zijn allemaal woorden voor dezelfde plantensoort: cannabis sativa.  De cannabis plant kent drie  ondersoorten: sativa, indica en ruderalis. Cannabis is een woord dat je gebruikt als een soort verzamelnaam voor de plantensoort. Zelfs als je geen onderscheid kunt maken tussen de verschillende planten is het gebruik van het woord cannabis altijd juist.

In de Opiumwet is sprake van hennep en cannabis. De overheid gebruikt in de Opiumwet de naam van de plant: hennep en cannabis. De woorden wiet en marihuana komen niet in de wet voor.

Bron Rijksoverheid

Wiet

Als we spreken over wiet, dan wordt daarmee de bloem – ook wel top genoemd – bedoeld van de vrouwelijke cannabisplant. Deze bloemen worden ook wel toppen genoemd en eenmaal geknipt en gedroogd worden deze bloemen verkocht in de coffeeshops. Wiet bevat de werkzame stof THC, waarvan de bekendste eigenschap is dat je er high of stoned van wordt.

Hennep

En dan landen we bij het meest gebruikte woord: hennep. Hennep is een woord voor een cannabisplant die gebruikt wordt voor industriële doeleinden zoals de productie van touw, jute, kleding, veevoer, isolatiemateriaal, enzovoort. Ook wordt er uit de bloemen van de hennepplant zaad gewonnen dat dient als voer voor dieren. De hennepplant bevat geen, of tenminste minder dan 0,2%, THC en mag daarom gekweekt worden ten behoeve van de bovenstaande doelen. Je mag er weer geen CBD olie uit onttrekken in Nederland, maar dat is een andere discussie.

Lijst van verschillen tussen hennep en wiet

Naast het feit dat je dus van het roken van wiet stoned kunt worden en van hennep niet, zijn er nog een aantal aanzienlijke verschillen. We nemen ze even met je door:

  • Van wiet roken wordt je stoned, van hennep niet
  • In wiet tref je THC, in hennep niet
  • Wietplanten kennen grote toppen, hennep niet
  • De bloemen van wiet plakken enorm, van hennep vrijwel niet
  • Het kweken van hennep kan legaal, van wiet niet

Verschil in dominantie van cannabinoïden (THC en CBD)

Verschillende toepassingen

Andere groeiwijze

Verschil in de hoeveelheid trichomen

Verschil in de hoeveelheid cannabinoïden en terpenen

Verschil in geur

Verschil in plakkerigheid

Onderscheid in legaliteit

Verschil in prijs

Hennep wordt geteeld ten behoeve van de vezels of het zaad. Je kunt het niet roken.

Hennepplanten zijn legaal

Het is ook goed om te weten dat de wet het toestaat om hennep te telen ten behoeve van vezels, veevoeder of zaadvermeerdering. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het kweken van hennep. In Nederland is het verbouwen van hennep voor vezels en zaden sinds 1992 legaal verklaard. De verbouwde gewassen mogen een maximaal THC gehalte bevatten van 0,2 procent. De Europese Commissie heeft een lijst opgesteld met (op dit moment) 68 toegestane hennepsoorten die binnen deze marge vallen. Hoewel je geen vergunning nodig hebt voor het verbouwen van de toegestane soorten, moet er wel gebruikgemaakt worden van speciaal gecertificeerd zaaizaad.

Wet Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Sinds 2014 is er door de Europese Unie een nieuwe wet omtrent Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van start gegaan. In plaats van ’toeslagrechten’ spreken we nu van ‘betalingsrechten’, gebaseerd op betaling per hectare. Hennep voldoet als landbouwgewas aan de nieuwe ‘vergroeningseisen’. Hierdoor kan een landbouwer tot wel 115 euro per hectare extra subsidie ontvangen en dat maakt de teelt van hennep voor landbouwbedrijven natuurlijk extra aantrekkelijk.

Voorzichtigheid is troef bij hennepkweek

Hoewel hennep dus officieel wordt geaccepteerd als landbouwgewas, is de Nederlandse overheid benauwd voor dat iemand onverhoopt toch hennepplanten verbouwt die meer THC bevatten dan wettelijk toegestaan. Daarom moet elke landbouwer aangifte doen in mei van de geteelde gewassen, waarna de Voedsel en Waren Autoriteit langskomt om monsters af te nemen en het THC gehalte te meten dat dus minder dan 0,2% dient te zijn.

Eerst melden, dan hennep kweken

Daarnaast adviseert de Nederlandse overheid aan telers is om voorafgaand aan de teelt eerst contact op te nemen met de gemeente en/of provincie. Hier kan men peilen of er bezwaar is tegen het verbouwen van hennepplanten. Ook adviseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dat hennep niet verbouwd wordt voordat je de politie inlicht. Dit ter voorkoming van een onverwachte inval bij de kweker omdat het vermoeden bestaat dat er illegale zaken gaande zijn.

Kwekers waarschuwen

Omdat hennepkwekers vaak bekend zijn met de materie, maar toevallige passanten niet, wordt er bij hennepvelden op verschillende plekken melding gedaan van het feit dat de planten geteeld worden voor industriële doeleinden. Ook leest men op de borden dat de planten absoluut niet geschikt zijn om te roken. De borden voorkomen diefstal van de planten van mensen die denken dat het wiet is in plaats van hennep.

Wiet kweken is illegaal

Het kweken van hennep mag dan zijn toegestaan, het kweken van wiet is strafbaar. Nederland kent een gedoogbeleid waarbij er niet strafrechtelijk zal worden opgetreden als je bij het aantreffen van maximaal vijf planten, vrijwillig afstand doet van je planten. De officier van justitie zal je dan verder niet vervolgen. Bij meer dan vijf planten in het aan justitie hoe je vervolgd zal worden. Ook het telen van één enkele wietplant in de tuin is dus niet toegestaan. De kreet ‘je mag toch vijf planten hebben?’ zal door de agent die je planten ontdekt dan ook worden ontkracht.

Pers en justitie

De Nederlandse pers, justitie en de overheid gebruiken haar eigen definitie van het woord hennep. De Opiumwet zegt namelijk dat hennep ‘elk deel van de plant van het geslacht cannabis’ is. Maar die definitie maakt het natuurlijk ontzettend verwarrend. Je weet niet meer goed wat mensen bedoelen als ze over hennep spreken. Om de verwarring nog een beetje te beperken gebruiken ze in het geval van legale hennepteelt de term vezelhennep.

Wietkwekerij

Dus heren en dames van de pers, maar vooral ook de schrijvers van de politiepersberichten: als er in een straat op een zolderkamer THC houdende planten zijn aangetroffen door de politie, schrijf dan dat er een wietkwekerij is opgerold en niet een hennepkwekerij. Afgesproken? Bedankt!

Laatste revisie artikel: 10-09-2022