Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Het waren de Albenezen!

jun 26, 2023
Albanezen

Een Albanees drugsnetwerk dat actief was in Nederland, Duitsland en Italië en betrokken was bij omvangrijke cocaïne- en hasjhandel van Zuid-Amerika naar Europa is met succes ontmanteld. Deze internationale operatie, gecoördineerd door Eurojust en Europol, heeft geresulteerd in de arrestatie van 35 verdachten en het doorzoeken van 51 locaties in de genoemde landen. Meer dan 600 politieagenten namen deel aan deze actie, want ze hebben toch mensen zat.

Grote speler

Het nu ontbonden criminele netwerk was een grote speler in de cocaïne- en wiethandel van Zuid-Amerika naar Europa, evenals in de verdere verspreiding ervan binnen de Europese Unie. Dit netwerk, zo melden de opsporingsdiensten, was ook berucht om het gebruik van geweld, inclusief marteling, ontvoering en afpersing.

Stashlocaties

Met aanzienlijke financiële middelen, die naar verluidt werden verkregen uit vorige drugsverkoop, beheerde de criminele organisatie meerdere stashlocaties voor het opslaan van drugs en contant geld. Deze locaties dienden ook als ontmoetingspunten voor de verdachten. Het netwerk beschikte ook over een uitgebreid voertuigpark uitgerust met geavanceerde verborgen compartimenten, versleutelde mobiele telefoons en andere hulpmiddelen.

Ton coke, ton hasj

Volgens het onderzoek was dit criminele netwerk betrokken bij minstens 36 importoperaties van in totaal 1 ton cocaïne en 1 ton hasj tussen maart 2020 en juni 2021. Deze drugs zouden meer dan 1 miljard euro opgeleverd hebben op de distributiemarkt. Tijdens het onderzoek werd meer dan 1 miljoen euro aan contant geld in beslag genomen.

Restaurant

In Duitsland hadden enkele verdachten een luxe restaurant, een bar en een makelaarskantoor die naar verluidt gebruikt werden om drugsgeld wit te wassen.

Onderzoek Europol sinds 2021

Het onderzoek naar dit netwerk werd gestart bij Eurojust in september 2021 op verzoek van de Duitse autoriteiten. In juli 2022 werd een gezamenlijk team opgericht met de Duitse en Italiaanse autoriteiten, ondersteund door Eurojust. Uit een door Europol uitgevoerd onderzoek werd het netwerk gaandeweg ontrafeld en werden de hoofdverdachten geïdentificeerd.

Onbekend aantal arrestaties

Er is niet bekend gemaakt hoeveel arrestaties er in Nederland zijn verricht. De Italiaanse Anti-Mafia Investigation Directorate (DIA) leidde de operatie, waarbij verschillende Italiaanse en Duitse politiediensten, evenals de Nationale Politie, Landelijke Eenheid en de Amsterdamse politie in Nederland, betrokken waren bij het onderzoek en de gezamenlijke actie.

Wat het helpt

Jij en wij weten natuurlijk maar al te goed dat er geen grammetje minder gesnoven wordt. De vele honderden miljoenen taxpoet gaan voornamelijk op aan salarissen van mensen die drugs bestrijden. En dat doen ze zonder succes. Want de bestrijding kost steeds meer en het resultaat is 0,0. Wie maakt de overheden toch eens wakker? Of zijn die ook bang voor hun baantjes?