Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Historische drugsvangst in Ierland

okt 4, 2023
vrachtschip

Dublin, 28 september (EFE) – De Ierse politie (Garda) heeft zes personen gearresteerd na de inbeslagname van meer dan twee ton cocaïne op een boot voor de kust van County Wexford (Zuidoost-Ierland) afgelopen dinsdag. Deze drugsvangst wordt beschouwd als de grootste in de geschiedenis van het land.

Vrachtschip

De Garda heeft bevestigd dat het vrachtschip “MV Matthew,” dat onder Panamese vlag voer, 2.253 kilo cocaïne aan boord had, met een potentiële marktwaarde van meer dan 200 miljoen euro.

Plaatsvervangend commissaris Justin Kelly merkte op dat de verdovende middelen toebehoorden aan een “gewelddadig” Zuid-Amerikaans kartel. Hij benadrukte dat de operatie gecoördineerd was met antidrugsinstanties uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Portugal.

Meer dan 500 miljoen euro

Volgens Ierse media, zoals de ‘Irish Independent’, zou de waarde van de inbeslagname meer dan 500 miljoen euro kunnen bedragen. Er wordt gesuggereerd dat de Ierse maffia ook betrokken is via de Kinahan Organised Criminal Group (KOGC), een van de meest vervolgde criminele organisaties ter wereld.

Drie van de zes verdachten worden ondervraagd op politiebureaus in County Wexford, terwijl de overige drie worden vastgehouden in de havenstad Cork (Zuid-Ierland), waar de “MV Matthew” is aangemeerd met een bemanning van 25 personen.

Garda

De antidrugoperatie van de Garda begon afgelopen zondag nadat maritieme hulpdiensten een melding hadden ontvangen over een gestrande vissersboot voor de kust van Wexford. Tijdens de reddingsmissie van de trawler ontdekten de autoriteiten echter maandag de aanwezigheid van de “MV Matthew” in nabijgelegen wateren. Uiteindelijk gingen de speciale eenheden van de Ierse marine en het leger dinsdag aan boord.

Ierse vice-premier

Ierlands vice-premier en minister van Defensie, Michel Martin, heeft alle betrokkenen bij deze multinationale operatie gefeliciteerd en de moed van het leger en de marine benadrukt. De minister van Justitie, Helen McEntee, heeft verklaard dat de operatie een harde klap is voor georganiseerde misdaadbendes die betrokken zijn bij de internationale drugshandel. Dat is natuurlijk een grote grap, want de handel gaat gewoon gestaag door.