Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Taakstraf voor schietend lid arrestatieteam

okt 4, 2023
gun

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Utrecht een taakstraf van 60 uur geëist tegen een lid van een politie-arrestatieteam wegens het doodschieten van een verdachte tijdens een actie op het Larixplein in Waalwijk vorig jaar. De verdachte, Tim van der Boor, was betrokken bij een drugsonderzoek en werd als vuurwapengevaarlijk beschouwd, wat leidde tot de inzet van een arrestatieteam.

Kogel in hals

Een observatieteam van de recherche volgde Van der Boor en zijn vriendin die dag al, toen ze naast een flatgebouw parkeerden. Het arrestatieteam kwam in actie en de verdachte agent stapte uit een ongemarkeerde politieauto die achter de Ford Fiesta van Van der Boor en zijn vriendin stopte. Hij probeerde het portier van de verdachte te openen, maar slaagde hier niet in, waarna zijn pistool per ongeluk afging. De kogel trof Van der Boor in de hals en duim, vermoedelijk omdat hij zijn hand opstak als reactie op de agent.

Dienstwapen was in orde

De betrokken agent toonde spijt bij het begin van de zitting en beweerde dat het schot per ongeluk was gelost, hoewel hij niet precies kon verklaren waarom. Onderzoek wees uit dat het dienstwapen geen mankementen vertoonde. Het is agenten geleerd om hun vinger gestrekt langs de zijkant van het wapen te houden en niet op de trekker te plaatsen in dergelijke situaties.

De trekker werd overgehaald

Deskundigen vermoeden dat de agent dit protocol heeft gevolgd, maar uit schrik toch de trekker heeft overgehaald. De agent was eerder lid van het Korps Mariniers, waar hij onder andere scherpschutter was, en had slechts vijf maanden in het arrestatieteam gediend voordat het fatale schot viel.

Verdachte zou leven met fout

Na het incident werd de man uit zijn functie ontheven. De officier van justitie betoogde dat hij al leeft met de wetenschap dat hij een ernstige fout heeft gemaakt, wat op zichzelf al een straf is. Daarom is een taakstraf voor dood door schuld op zijn plaats. De nabestaanden zullen daar ongetwijfeld anders over denken.

De uitspraak in de zaak wordt verwacht op 31 oktober.