Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Kenniscentrum: hoe kweek je een cactus

dec 17, 2018

Om een cactus succesvol te kweken moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo dien je te schikken over voldoende licht (vooral in de winter belangrijk) en de temperatuur van je kweekruimte mag niet onder de 10° C komen. Veel cactussoorten kennen een rustperiode waarin ze nauwelijks of helemaal geen water mogen krijgen. Die rustperiode duurt 3 tot 4 maanden.
De planten blijven zonder het toevoegen van water in leven doordat ze door hun speciale bouw veel vocht kunnen opslaan en amper vocht verdampen. Maar in het begin van de maand maart kan je al weer beginnen met het bewateren van je cactus. De dosering van het water voer je langzaam op tot je in de zomer ruim water geeft aan je cactus. Je geeft je cactus in de zomer 1x flink water per week en de andere dagen een klein beetje. Maar wel elke dag.

Bemesten van je cactus

Bemesten doe je uitsluitend in het groeiseizoen, maar dan nog met de nodige voorzichtigheid. Over het kweken van cactussen bestaan nog veel misverstanden. Ze hebben in de zomer echt voldoende water nodig omdat er ondanks het ontbreken van bladeren toch wel sprake is van verdamping. Bovendien zal de cactus het water opslaan om in de wintermaanden te kunnen overleven.

Overpotten

Je kunt de cactus ongeveer 1x per jaar overpotten naar een grotere pot. Op die manier kunnen er meer en sterkere wortels groeien die er weer voor zorgen dat je cactus ook kan groeien. Als je ieder jaar verpot, dan hoef je geen extra voedingsmiddelen te gebruiken tijdens je kweek.

Hoe werkt het

Cactussen worden vermeerderd door zaad. Sommige soorten kiemen langzaam, waardoor je soms wel zes weken moet wacht voor de zaadjes ontkiemen. Cactussen kweken kan ook door ze te enten op de onderstam. Dat gebeurt vaak bij soorten die zelf geen bladgroen ontwikkelen of bij soorten die een zwak wortelgestel kennen. 

Termen cactus kweek

Zaaien: hangt af van de soort, meestal in het voorjaar. 
Verspenen: als de kiemtijd verschilt, kan het meerdere weken tot maanden duren voor er verspeend kan worden. 
Planten, verpotten: begin met kleine potten, ieder jaar een maat groter
Bemesting: tijdens de vegetatieperiode moet er meer stikstof, naast andere voedingsstoffen, aanwezig zijn. Voor je in augustus stopt met bemesten, volgt nog een afsluitende bemesting met een hoog fosfor- en kaliumgehalte. 
Bloeitijd: de meeste soorten bloeien in het voorjaar of de zomer 
Temperatuur: er bestaan cactussen voor een gematigde- en zelfs voor een warme kas. 
De meeste cactussen nemen om te overwinteren genoegen met een temperatuur van 6 tot 8° C. 
Je kunt in de wintermaanden gebruik maken van een infrarood mat onder je kweekbak.
In de broeibak: vanaf maart de ideale verblijfplaats; als de bak wordt verwarmd, kan hij het hele jaar door worden gebruikt. 
In de kascactussen voelen zich het lekkerst als ze zijn uitgeplant. Dat kan alleen in een plantenkas. Daar kunnen hun wortels zich beter ontwikkelen, waardoor ze sterker worden en beter gaan bloeien. Als ze in potten gecultiveerd moeten worden, dan moet je ze op een tafel zetten met een deklaag van grind, turf, perliet of lava. Daar kan je dan de kleine potten dan in laten zakken. Zo worden ze beschermd tegen rechtstreeks zonlicht en kan je ze gemakkelijk water geven. Vooral donkere potten worden snel warm als de zon schijnt, waardoor de kluit uitdroogt. En de aarde verzand waardoor het geen vocht en voedingsstoffen meer zal vasthouden.
Plantenbescherming: wortelluizen komen veel voor op cactussen en brengen de planten schade toe. Turfrijke substraten en droogte werken hun aanwezigheid verder in de hand. De luizen zijn moeilijk te bestrijden, maar met een laag sfagnummos met dat wel lukken. Ook gevaarlijk: wol- en schildluizen en spintmijten. Deze kunnen gemakkelijk bestreden worden met natuurlijke vijanden. 

Geen licht, geen groei

Er zijn nogal wat cactussen die nog nooit gebloeid hebben ondanks dat ze goed verzorgd zijn. Dit komt dan omdat ze te weinig licht krijgen. Bovendien stagneert het gebrek aan voldoende licht de groei van je cactus enorm. 

Geen vocht, geen groei

Cactussen zijn planten. En planten groeien bij de gratie van vocht. Cactussen hebben dus ook vocht nodig: zonder water geen groei. Ze hebben er  echter relatief weinig van nodig omdat ze door hun bouw niet kunnen uitdrogen. Ze kunnen zich weliswaar goed aanpassen aan droogte, maar daartegenover staat dat ze heel gevoelig zijn voor te veel water. Cactussen moeten pas water krijgen als de aarde in de pot niet alleen bovenaan, maar overtal droog is.

Geef je cactus geen water op koude, miezerige dagen en natuurlijk ook niet tijdens hun rustperiode van november tot maart. In het voorjaar kondigen de ontluikende knoppen of scheuten aan wanneer je cactus weer wat water moeten krijgen. Planten die in bloei staan, verliezen veel water door verdamping via de bloembladeren en hebben meer water nodig. Doe je dat niet dan gaan de knoppen naar de knoppen. En als het dan herfst wordt, dan bouw je langzaam aan het water geven weer af.

gebruik water met weinig kalk, zoals regenwater. Een cactus houdt niet van water met veel kalk.

Extra tip

Zoals gezegd, je cactus groeit in de zomer en heeft in de winter rust. Die rust is van levensbelang dus zorg er voor dat je dat niet verstoort. Probeer je zo goed mogelijk aan het wateradvies te houden en zorg er bij voorkeur voor dat de temperatuur constant blijft. De cactus vindt het niet fijn als de schommeling in temperatuur te groot is.

Nawoord: het kweken van een cactus zal een beroep doen op je geduld. De meeste soorten groeien niet supersnel, maar als de groei eenmaal op gang is dan zal je geduld beloond worden.  Kijk eerst welke soorten er zijn voor je kiest een cactus kweekset te kopen.