Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Groenlinks wil XTC regulieren

dec 17, 2018


De politieke partij GroenLinks doet zo heel af en toe wel verstandige praat. Deze week nog met de uitspraak van de wens om productie van xtc onder regie van de overheid onder te brengen.

Zo hopen daarmee dat de drug uit het criminele circuit wordt gehaald. Nederland moet het initiatief nemen om strenge VN-verdragen over verdovende middelen te wijzigen, vindt de partij.

En denk nu niet meteen dat je straks een pilletje kunt kopen bij de Jumbo dat gemaakt is door de overheid. Maar de regie moet wel genomen worden door de overheid. Na alcohol en cannabis is een xtc pil de meest gebruikte drug in de uitgaanswereld. En inmiddels is ook bekend geworden dat xtc helemaal niet zo slecht is als de overheid ons lange tijd heeft doen voorkomen. Ook de kampioenen van het nepnieuws, de NOS, schreven er al vele malen over.

Niet schadelijk

Volgens het Trimbos instituut is xtc inmiddels zo gemeengoed, dat er vrijwel geen taboe meer is op het gebruik van een xtc pil. Zo’n zes op de tien feestgangers gebruiken xtc, zegt het Trimbos.

Buitenweg

Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg zegt tegen de Volkskrant: “De productie van xtc moet via een vergunningensysteem worden gecontroleerd en uitsluitend pillen die voldoen aan kwaliteitseisen moeten verkrijgbaar zijn. Ik zeg het vanwege de volksgezondheid, maar ook omdat we iets moeten doen aan de beangstigend toenemende macht van criminelen”.

Ook burgemeester Depla

Vanuit zijn positie als lokaal bestuurder wil ook de burgemeester van Breda, Paul Depla (PvdA), een verschuiving in het drugsbeleid van de overheid. ‘Hard tegen de crimineel, zacht voor de gebruiker’, zegt hij. ‘Geef mij één argument waarom alcohol vrij verkrijgbaar is en xtc verboden moet zijn? Ik praat de deskundigen na. Die zeggen mij: xtc is minder schadelijk dan alcohol.’
Ook programmamaker Lubach maakte er al eens een mooi item over:

Evaluatie VN verdragen

GroenLinks vindt dat Nederland het initiatief moet nemen voor een evaluatie van de VN-verdragen over verdovende middelen. Wat een lachertje weer. De kabouter die aan het gigantische Europa gaat vertellen hoe het moet. Geloof je het zelf?

Maar goed, laten we er positief overblijven in het land waar Ministers van Justitie roepen dat ze mensen kennen die aan cannabis gestorven zijn. Er wordt een lans gebroken en het debat kan gestart nu er eindelijk iemand opstaat vanuit de politiek.

Verkiezingen

Over een paar maanden, om precies te zijn na 27 mei 2019, zullen we weten of Groenlinks het heeft voorzien op minder criminaliteit, minder politie inzet en meer belastinginkomsten of dat ze eigenlijk mooi weer praten nu in de aanloop naar de verkiezingen op die datum.

De Volkskrant komt met een video over hoe de drugshandel in elkaar steekt in Nederland, bekijk de video hier.

Nawoord: gefeliciteerd Jesse! De zoekterm “groenlinks xtc” scoort als een malle bij Google. Dat moet je in de peilingen tenminste een zetel opleveren. Nu nog even hobbyen in de achterkamers om ook partijen die er wél toe doen te bewegen achter je proefballon te gaan staan. Alleen dan geloven we je.