Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Hoe lang kan je wiet bewaren?

nov 6, 2023
wiet bewaren

Wiettoppen kunnen relatief lang worden bewaard als ze op de juiste manier worden behandeld en opgeslagen. De sterkte van de wiet kan echter in de loop van de tijd afnemen. Er zijn echter wel enkele factoren die van invloed zijn op de houdbaarheid en sterkte van wiettoppen.

Wiet bewaren

  1. Luchtdichtheid: Luchtdichtheid is essentieel om de versheid van wiettoppen te behouden. Zorg ervoor dat je wiettoppen bewaart in luchtdichte containers, zoals glazen potten met een rubberen afdichting, om de blootstelling aan zuurstof te minimaliseren.
  2. Licht: Licht kan de cannabinoïden in wiet afbreken en de sterkte verminderen. Bewaar je wiet op een donkere, koele plaats, bij voorkeur in een kast of lade waar het niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht.
  3. Temperatuur: Hitte kan de kwaliteit van wiet verminderen, dus bewaar het bij een stabiele, koele temperatuur. Vermijd schommelingen in temperatuur, omdat dit condensatie kan veroorzaken en schimmelgroei kan bevorderen.
  4. Luchtvochtigheid: Te veel vocht kan schimmelgroei bevorderen, terwijl te weinig vocht de wiet kan uitdrogen. De ideale luchtvochtigheid voor het bewaren van wiet ligt meestal tussen 55% en 62%. Gebruik een luchtvochtigheidsregelaar in je opslagcontainer om de juiste vochtigheidsgraad te behouden.
  5. Blootstelling aan lucht: Elke keer dat je de container opent, wordt de wiet blootgesteld aan lucht, wat de sterkte kan verminderen. Probeer de container zo min mogelijk te openen om de blootstelling aan zuurstof te beperken.

Enkele maanden tot een jaar

Hoe lang je wiettoppen kunt bewaren, hangt af van hoe goed je de bovenstaande factoren beheert. Over het algemeen kun je verse wiettoppen enkele maanden tot een jaar bewaren zonder significante vermindering van de sterkte. Na verloop van tijd kunnen de cannabinoïden echter afbreken en kan de wiet minder potent worden.

Vacuüm

Om de houdbaarheid van je wiettoppen te verlengen, kun je overwegen om een vacuümsealer te gebruiken om luchtdichte verpakkingen te maken. Dit kan helpen om de wiet langer vers te houden.

Het is belangrijk op te merken dat de smaak en het aroma van wiettoppen ook kunnen veranderen na verloop van tijd, zelfs als de potentie niet significant is afgenomen. Sommige mensen geven de voorkeur aan de smaak van goed verouderde wiet, terwijl anderen de voorkeur geven aan versere toppen.

Koel donker en luchtdicht

Kortom, wiettoppen kunnen relatief lang worden bewaard als ze op de juiste manier worden opgeslagen, maar na verloop van tijd kan de sterkte afnemen. Het is raadzaam om je wiet op een koele, donkere en luchtdichte plaats te bewaren om de versheid en potentie te behouden.

De THC neemt af op den duur

Na verloop van tijd kan de potentie van wiet, uitgedrukt in het THC-gehalte, afnemen. Dit gebeurt omdat THC, de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis, onderhevig is aan afbraakprocessen en oxidatie. Hoewel THC niet zomaar ‘verdwijnt’, kunnen een aantal factoren bijdragen aan de afname van de THC-concentratie in wiet.

  1. Oxidatie: Wanneer cannabis wordt blootgesteld aan zuurstof, kan THC reageren en afbreken. Dit is de reden waarom het belangrijk is om wiet in luchtdichte containers te bewaren om oxidatie te minimaliseren.
  2. Hitte: Blootstelling aan warmte kan ook leiden tot afbraak van THC. Dit is de reden waarom het opslaan van wiet bij te hoge temperaturen wordt afgeraden.
  3. Licht: Licht kan THC afbreken, wat de reden is dat wiettoppen in een donkere omgeving moeten worden bewaard om de potentie te behouden.
  4. Tijd: THC-afbraak is een langzaam proces, maar na verloop van tijd zal de potentie van wiettoppen verminderen.

Minder THC, andere ervaring

Terwijl THC afbreekt, kunnen andere cannabinoïden en terpenen in wiet veranderen, wat van invloed kan zijn op de totale ervaring. Sommige mensen geven de voorkeur aan de smaak en het aroma van goed verouderde wiet, terwijl anderen de voorkeur geven aan verse toppen.

Het is belangrijk op te merken dat de afbraak van THC en andere cannabinoïden niet betekent dat de wiet volledig ineffectief wordt. Er kan nog steeds voldoende THC overblijven om gewenste effecten te bereiken, maar de sterkte zal na verloop van tijd afnemen.

Goed bewaren is het devies

Als je de potentie van wiettoppen wilt behouden, is het essentieel om ze op de juiste manier op te slaan, zoals eerder beschreven. Luchtdichte containers, een donkere en koele opslagplaats, en het minimaliseren van blootstelling aan lucht, licht en warmte zijn de sleutel tot het behouden van de potentie en versheid van wiet over langere periodes.