Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Hoe stek je wiet

mei 26, 2021

Als je zelf je wietstekjes maakt dan hou je sowieso geld in je zak omdat het niets kost. Bovendien maak je exact dezelfde plant als de moederplant. En zelf wiet stekken is eenvoudiger dan je misschien denkt.

Genetisch gelijk

Als je stekt van je eigen moederplant dan zijn de stekken genetisch gezien honderd procent gelijk aan de plant waarvan je de stekken van neemt. Een stek is niets anders dan een afgesneden tak van een plant waaruit nieuwe wortels zijn gegroeid. Een gewortelde stek is dus niets meer dan een exacte kopie van de plant waar de tak vanaf gesneden werd. Dus die fijne soort kan eigenlijk gewoon eeuwig doorleven, hoe mooi is dat!

De moederplant

De stek is zoals gezegd een 100% kopie van de plant waar je de stek vanaf haalt, dus is de moederplant (de donor) zeer belangrijk. Een donorplant die het niet zo goed doet of onder stress is gegroeid, geeft ook als nieuwe stek weer problemen. Zorg dus voor een zorgvuldig geselecteerde gezonde en sterke moederplant.

Om de perfecte moederplant te selecteren, zul je dus eerst een aantal wietplanten moeten kweken uit regulier zaad.

tip

Afsnijden stekken

Als je dan uiteindelijk een goede moederplant hebt, dan kan je daar je stekken van snijden. Het is daarbij héél erg belangrijk dat je steriel werkt om te voorkomen dat er bacteriën in de snede komen. Gebruik daarom bij voorkeur rubber handschoenen en steriliseer je mes van tevoren. Je hebt een scheermesje of een scalpel nodig om je stekken te snijden en een kopje schoon water (let op de juiste pH waarde) om ze na het afsnijden in te bewaren.

Een stek snijden doe je met een gesteriliseerd mes om bacteriën in de snede te voorkomen

tip

Kies voor je stek de wat jongere takken van je moerplant, dan is de kans op succes wat groter. De grootte van deze takken maakt niet zoveel ui, zolang er nog maar wel al een groeipunt bovenop je stek zit.
Nu snij je ongeveer twee centimeter onder de derde of vierde node geteld vanaf de groeipunt de tak af. Je snijdt onder een hoek van 45 graden en dat doe je in één vloeiende beweging. Ga niet staan te zagen, dan is je mes te bot. De snede moet perfect recht zijn.
Vervolgens verwijder je met hetzelfde mes de onderste schutbladeren en groeipunten en plaats de stek in een kopje met water. Hierdoor voorkom je dat er lucht in de sapstroom van je stek komt en zorg je ervoor dat de zojuist gemaakte wonden uitdrogen.

Wortelen

Nu is het belangrijk dat de gesneden stek gaat wortelen. Dat wortelen doe je in een medium zoals een blokje steenwol, stekaarde ef in een speciaal stekkenplugje dat je bij de growshop kunt krijgen.
Als je steenwol gebruikt zorg er dan voor dat je pH eerst op orde is gebracht. Dat doe je door de steenwolblokjes een nachtje te weken in pH 5.
Bij speciale pluggen of stekaarde is de pH waarde al goed voor je stek.

De pH waarde is erg belangrijk voor je stekken, let daar op. Het best is een pH waarde van 6,5

tip

Gaatje prikken

Zorg dat je van tevoren al een gaatje hebt geprikt in je stekblokje of potje met aarde. Nu neem je de stek uit het water en doop je haar tot en met de onderste node waarvan je de zijtakken hebt verwijderd, in stekkengel of stekpoeder. Stekkengel of stekpoeder bevat hormonen die de groei van wortels bevorderen. Je kunt deze stap eventueel overslaan, maar dan zullen je stekken veel minder snel wortels vormen waardoor je de kans op succes aanmerkelijk verkleint. Zeker stekpoeder vergroot de kans op succes enorm.

Stekpoeder bevat de broodnodige hormonen waardoor wortels snel kunnen groeien.

Lekker vochtig houden

Nu is het tijd om je stek van het broodnodige licht te voorzien. Ook moet je de boel zeer vochtig gaan houden om te voorkomen dat de jonge stek gaat uitdrogen, want de is je grootste vijand. Neem een klein kasje die ze bij elk tuincentrum hebben. Leg hier een stapel watten in die droodrenkt zijn met water. Door de warmte zal het water gaan verdampen in je kasje, zonder dat het weg kan. Op die manier hou je de luchtvochtigheid enorm hoog en dat is goed voor je jonge stek.
Plaats je stek in Spongepot roots en laat haar voorlopig met rust.

Lekker licht houden

Omdat stekken door het gebrek aan wortels een enorm trage stofwisseling hebben is een groeilamp zoals je die gebruik voor de moederplant veel te heftig. Onder een HPS lamp gaat je stek niet overleven. Daarom plaatsen we de kas onder een eenvoudige TL lamp of een spaarlamp met een koel wit lichtspectrum. De beste temperatuur voor stekken is ongeveer 27 graden Celsius, de klok rond.
Je plaatst de stek wel meteen onder een lichtschema, dat is heel belangrijk. Geef je stek 18 uur licht en 6 uur donker per etmaal om de kans op succes te vergroten.

Doe af en toe de kas open om je stek te benevelen met een plantenspuit. Vocht is heel belangrijk.

Tien dagen

Het zal ongeveer tien dagen duren voor je stek zelf wortels heeft gemaakt. Als er eenmaal wortels zijn gemaakt dan kan de stek in de gewone aarde en uitgroeien tot een exacte kopie van die mooie moederplant.

Stekken samengevat

  • snijden
  • stekpoeder/gel aanbrengen
  • wortelen
  • licht en vocht
  • in de aarde

Succes met stekken!