Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Honderden ziek door wilde paddenstoelen

okt 28, 2019
paddo

Het is goed paddenstoelenweer momenteel, lekker fris en vochtig, en dus trekken liefhebbers van paddenstoelen massaal de bossen in om een mandje bij elkaar te plukken. Dat gaat nog al eens mis. Want je moet echt wel kennis van zaken hebben, tenzij je zelf paddenstoelen kweekt.

Frankrijk

Het Franse meldpunt voor vergiftigingen noteerde de afgelopen twee weken bijna 500 gevallen van vergiftiging, schrijft Le Figaro. Doden zijn er (nog) niet gevallen. In de periode van juli tot begin oktober varieerde het aantal van 4 tot 90 gevallen per week.

Nederland

Het UMC Utrecht waarschuwt voor het plukken en eten van giftige paddenstoelen. Er zijn dit jaar al negen meldingen geweest van patiënten met een paddenstoelvergiftiging. Met name buitenlandse paddenstoelenplukkers melden zich bij de ziekenhuizen. Het is vooral oppassen voor de groene knolamaniet.

Veel soorten

In Nederland zijn vele soorten paddenstoelen te vinden, ons klimaat leent zich uitsteken voor de groei van paddenstoelen. Volgens ziekenhuis UMC weet niet iedereen die een paddenstoel plukt dat niet elke soort eetbaar is en sommige soorten zelfs giftig of dodelijk zijn. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), onderdeel van het UMC, meldt dat zij dit jaar al negen meldingen hebben ontvangen over twaalf patiënten die ziek zijn geworden door het eten van een maaltijd met zelf geplukte paddenstoelen.

Dodelijke soorten

Er zijn in Nederland ook een aantal soorten die dodelijk zijn, dus dat is oppassen geblazen.

  1. Groene knolamaniet. Je moet ver bij de groene knolamaniet vandaan blijven. …
  2. Panteramaniet. Deze paddenstoel is prachtig, maar je kunt er beter van af blijven en je moet het al zeker niet eten! …
  3. Voorjaarskluifzwam. Deze paddenstoel zal je waarschijnlijk niet zo snel in je mond steken. …
  4. Bundelmoslokje. …
  5. Parasolzwam.

Tripervaring

Het experimenteren met zelf geplukt paddenstoelen kan dus zomaar fout aflopen. Het risico niet waard. Als je dus voor een ultieme tripervaring gaat, kies er dan voor om je eigen paddo’s te kweken. In drie weken tijd kan je al genieten van je eerste oogst als je een kweekset koopt.